Κόσμος | 31.07.2013

Στις πρώτες εκλογές μετά τα βίαια επεισόδια των προηγουμένων του 2008 προσέρχονται στις κάλπες οι ψηφοφόροι στη Ζιμπάμπουε. Επικρατέστεροι, ο νυν πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που έχει τα ηνία από το 1980 και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας Μόργκαν Τσβανγκιράι.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν την Τετάρτη το πρωί στη Ζιμπάμπουε για τις πρώτες εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μετά την εκλογική διαδικασία του 2008 που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια και εκτεταμένη νοθεία αναγκάζοντας τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. 

Σε τουλάχιστον 9.600 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα αναμένεται να προσέλθουν 6,4 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για τις προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές.

Πέντε υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία, με τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε από το κόμμα Zanu-PF και τον ιστορικό του αντίπαλο, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης συνεργασίας Μόργκαν Τσβανγκιράι και ηγέτη του Κινήματος για Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), να θεωρούνται οι επικρατέστεροι.

Αν κανένας υποψήφιος δεν λάβει το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος τον Σεπτέμβριο.

Αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια για τον Τσβανγκιράι, 61 ετών, πρώην συνδικαλιστή, να απομακρύνει από τον προεδρικό θώκο τον 89χρονο Μουγκάμπε, ο οποίος έχει τα ηνία της χώρας από την ανεξαρτησία της, το 1980. 

Οι εκλογές αναμένεται να αναδείξουν έναν αδιαμφισβήτητο νικητή και κατά συνέπεια να τερματιστεί η θητεία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία είναι ασταθής λόγω της αμοιβαίας δυσπιστίας που επικρατεί στους κόλπους της. 

Το MDC ανακοίνωσε ότι οι εκλογές δεν διεξάγονται σε "ελεύθερο και δίκαιο" περιβάλλον, αλλά ότι αναμένει το αποτέλεσμα πριν προβεί σε οιαδήποτε κίνηση. 

Τα πρώτα αποτελέσματα για τις τοπικές και βουλευτικές εκλογές αναμένεται να γίνουν γνωστά λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, στις 19.00 τοπική ώρα, ενώ για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα χρειαστούν έως πέντε ημέρες, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.
Παραμονή των εκλογών, πάντως, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε θέλησε να φανεί δημοκρατικός και υποσχέθηκε μιλώντας στην τηλεόραση να σεβαστεί το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αυτό. 

Ωστόσο την ίδια στιγμή, το MDC κατήγγελλε ήδη νοθεία στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι δημοσιεύτηκαν ούτε 24 ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τζέιμσον Τίμπα, μέλος του MDC, παρέδωσε έναν κατάλογο με ψηφοφόρους-φαντάσματα στους παρατηρητές της Κοινότητας Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής (SADC) οι οποίοι μετέβησαν στη χώρα για να παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία μαζί με παρατηρητές της Αφρικανικής Ένωσης. 

"Είδαμε πολλά διπλογραμμένα ονόματα στον εκλογικό κατάλογο, με εγγεγραμμένους να έχουν ίδια ημερομηνία γέννησης, ίδια φυσικά χαρακτηριστικά αλλά ελαφρώς παραποιημένο τον αριθμό δελτίου ταυτότητας. Και αυτό συμβαίνει σε όλη τη χώρα", είπε ο Τίμπα. 
Καθώς ο Μουγκάμπε απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η γνώμη των αφρικανών παρατηρητών θα είναι συνεπώς καθοριστική όσον αφορά την εγκυρότητα του αποτελέσματος.

skai.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα