Κρήτη | 31.01.2013

Ερώτηση του Ηρακλειώτη βουλευτή, Λ. Αυγενάκη σχετικά με το φαινόμενο που έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις...

Για τα περιστατικά παράνομης ελληνοποίησης νωπών πουλερικών και την πώληση τους στην κρητική αγορά, ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέχεια πρόσφατων παρεμβάσεών του και για άλλα προϊόντα, επανέρχεται εκ νέου, με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και ζητά  εξηγήσεις για τα φαινόμενα αυτά και όχι την περιγραφή του νομοθετικού πλαισίου.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο Λευτέρης Αυγενάκης στην Ερώτησή του: «με αφορμή την παράνομη ελληνοποίηση αγροτικών προϊόντων και τη διάθεσή τους στην αγορά, σας είχα θέσει το ζήτημα με κοινοβουλευτική μου παρέμβαση στις 10-12-2012 και πιο συγκεκριμένα είχα αναφερθεί στην παράνομη ελληνοποίηση τομάτων και την παράνομη ελληνοποίηση τούρκικης σταφίδας στις 21-12-2012. Ωστόσο, τα προϊόντα αυτά δεν είναι τα μόνα που εισάγονται από το εξωτερικό και πωλούνται ως ελληνικά».

Τα σκάνδαλα για τα συνεχιζόμενα κρούσματα παράνομης εισαγωγής και ελληνοποίησης νωπών κοτόπουλων και όχι μόνο που παρατηρούνται στην κρητική αγορά, δημιουργούν έντονη ανησυχία στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, τους παραγωγούς και γενικότερα στην κοινωνία. Οι τιμές διάθεσης μερίδας κοτόπουλων, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους μόλις στο 1,5 ευρώ κινδυνεύουν να εξαφανίσουν την ήδη συρρικνωμένη πτηνοτροφική παραγωγή.

Επιπλέον οι παραγωγοί και οι πτηνοτρόφοι, που από την πλευρά τους το τελευταίο διάστημα αναγκάζονται να περιορίσουν την παραγωγή τους, αφού δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις χαμηλές, κάτω του κόστους τιμές, θέτοντας παράλληλα και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο Ηρακλειώτης βουλευτής επισημαίνει στο έγγραφό του τις συνέπειες στη δημόσια υγεία και αναφέρει συγκεκριμένα: «το θέμα όμως έχει να κάνει κυρίως με την δημόσια υγεία που απειλείται, διότι κανείς δεν πιστοποιεί την ποιότητα των πουλερικών αυτών, και εάν τηρούνται τα χρονικά πλαίσια ωρίμανσης, οι συνθήκες ανάπτυξης, υγιεινής κατά τη σφαγή, ψύξης και διατήρησης».

Τέλος, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ζητά από τον Υπουργό να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να παταχθεί η ελληνοποίηση των τροφίμων που εισάγονται από χώρες του εξωτερικού και να λάβει αυστηρά μέτρα για την παράνομη πώληση αυτών των προϊόντων.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα