Ελλάδα | 01.08.2013

Συνεχίζεται η απολογία του εξαδέλφου του Τσοχατζόπουλου

Αποκαλυπτικός ήταν και σήμερα, δεύτερη ημέρα της απολογίας του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Νίκος Ζήγρας. Ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου συνεχίζει να περιγράφει στο δικαστήριο τις διαδρομές του «μαύρου» χρήματος και τη διακίνηση αστρονομικών ποσών από offshore εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς. Επιμένει πως ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πίσω από τη διακίνηση των αστρονομικών ποσών και τις αγοραπωλησίες ακινήτων, παρά το γεγονός ότι εκείνος το αρνείται. 

Ο τρόπος που απολογείται ο Νίκος Ζήγρας -κάποιες φορές διαβάζει χειρόγραφες σημειώσεις του και κάποιες άλλες τις συμβουλεύεται- προκάλεσε και σήμερα την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και του ίδιου του πρώην υπουργού.

Οι μεν πρώτοι υπέβαλαν αίτημα περί ακυρότητας της απολογίας του Ν. Ζήγρα, ο δε δεύτερος, δηλαδή ο πρώην υπουργός, έκανε λόγο για κατηγορητήριο που όπως είπε σκοπίμως σχεδίασαν σε βάρος του ο ανακριτής της υπόθεσης Γαβριήλ Μαλλή και ο συγκατηγορούμενος εξάδελφός του.

Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση και έτσι ο Ν. Ζήγρας συνέχισε την απολογία του, για να τονίσει στο δικαστήριο ότι: 

- Παρέδιδα στον Α. Τσοχατζόπουλο 100 – 150 χιλιάδες ευρώ. Όταν ήθελε ρευστό μου έλεγε: «Πρέπει να κινηθείς, να φέρεις χρήματα».

- Το 1998 ο Άκης Τσοχατζόπουλος μου είπε ότι ο Ντ. Μιχαηλίδης θα φέρει κάτι για εκείνος. Πήγα στο Χίλτον στην Αθήνα και αυτό το κάτι για τον Τσοχατζόπουλο ήταν μια βαλίτσα με 80 εκατ. Δραχμές. Η βαλίτσα ήταν ασήκωτη. Συνάντησα τον Μιχαηλίδη συνοδεία του προσωπικού φρουρού του Άκη. Στη συνέχεια την πήγα στο γραφείο του στην Κόμνα Τράκα και αφού του είπα τον συνδυασμό την άνοιξε. Ήταν μέσα δεσμίδες.

Πρόεδρος: Πώς αντέδρασε ο κ. Τσοχατζόπουλος; Τι σας είπε για τα χρήματα αυτά;
Ν. Ζήγρας: Ότι ήταν για επενδύσεις. Τα πήρα και τα έβαλα στο χρηματοκιβώτιο. όλα αυτά ήταν πριν την αγορά του ακινήτου της Δεινοκράτους από την εταιρεία Bluebell.

- Ο Ντίνος Μιχαηλίδης μου είχε πει παρουσία του Άκη Τσοχατζόπουλου ότι δεν θα μπορέσει ξανά να φέρει μετρητά και ότι στο εξής θα φέρνει επιταγές. Τότε με τη σύμφωνη γνώμη του Τσοχατζόπουλου εκδόθηκαν στο όνομα της Bluebell οι επιταγές οι οποίες μαζί με αυτές που εκδόθηκαν στο όνομα της εταιρείας P & Α ήταν συνολικής αξίας 32 εκατ. ελβετικών φράγκων.

- Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα χωρίς να το γνωρίζει ο Τσοχατζόπουλος. Από τον Ντ. Μιχαηλίδη έμαθα ότι η Drumilan ήταν συμφερόντων του Βλάσση Καμπούρογλου και ότι αυτή συνεργάζονταν με την ρώσικη Antay που διαχειρίζονταν τα εξοπλιστικά στην Ελλάδα.

Πρόεδρος: Μισό λεπτό. Εσείς δεν είχατε αρρωστήσει τότε; Μαθαίνατε συγκλονιστικά πράγματα. Αντιδράσατε;
Ν. Ζήγρας: Ο Τσοχατζόπουλος μου έλεγε ότι όλα καθαρά και νόμιμα, τον εμπιστευόμουν απόλυτα.
Πρόεδρος: Πώς εξηγείτε ότι ενώ εσείς είστε άρρωστος όλες αυτές οι κινήσεις και αγοραπωλησίες κορυφώνονται αντί να ατονίσουν; 
Ν. Ζήγρας: Ήταν όλα τόσο μπλεγμένα, μόνο εγώ μπορούσα να δώσω οδηγίες. Γι΄ αυτό και με επισκέπτονταν στο νοσοκομείο. Την εποχή που ήμουν άρρωστος ο Τσοχατζόπουλος μου έλεγε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα, είναι επείγοντα. Την εποχή της αρρώστιας μου είχα βγει από το νοσοκομείο στην Ελλάδα και είχα ένα μήνα κενό για να εισαχθώ σε νοσοκομείο της Γερμανίας. Τότε ο Τσοχατζόπουλος με πίεσε για να αγοραστεί το ακίνητο επί της Κεφαλληνίας.

- Ο Τσοχατζόπουλος μου είπε πως ο Γ. Σμπώκος ίδρυσε τη Nobilis σε συνεργασία με το δικηγορικό γραφείο Τσεκούρα για να αγοράσουν ένα ακίνητο. (Να σημειωθεί εδώ ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η σύζυγός του απέκτησαν τη Δ. Αεροπαγίτου από τη Nobilis).

- Η αγορά του ακινήτου της Δεινοκράτους ήταν επιθυμία του Τσοχατζόπουλου. Δε θα έπρεπε όμως να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της κόρης του Αρετής; Εγώ πάντως δεν είχα επαφή με την Αρετή Τσοχατζοπούλου.

-Η εταιρεία Bluebell αγόρασε το ακίνητο της Δεινοκράτους και ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε συνεργασία με τη λογίστριά του Ε. Λαμπροπούλου συνέταξαν μισθωτήριο για να μείνει εκεί η Αρετή Τσοχατζοπούλου. 

- Το 2005 ο Τσοχατζόπουλος αποφασίζει να αγοράσει τη Δεινοκράτους ο Αστέριος Οικονομίδης και στη συνέχεια εκείνος να το πουλήσει στην κόρη του, προκειμένου να μη φανεί ότι η Αρετή Τσοχατζοπούλου αγοράζει από εταιρεία και όχι από φυσικό πρόσωπο. Ο Α. Οικονομίδης λέει ότι έδωσε και σε εμένα χρήματα για την αγορά. Ας το αποδείξει.

Πρόεδρος: Η Αρετή γνώριζε; 
Ν. Ζήγρας: Μπορεί να συνεννοήθηκε με τον πατέρα της. Εγώ δεν είχα επαφή μαζί της.

- Από το 2003 πίεζα τον Άκη να αποχωρήσω. Δεν άντεχα άλλο να έχω αυτά τα βάρη. Το 2006 ο Τσοχατζόπουλος μου είπε ότι ο Γ. Σαχπατζίδης θα αναλάβει την πώληση ακινήτων της Torcaso. Μου ζήτησαν ένα πληρεξούσιο και από εκεί και μετά εγώ δεν έχω καμία συμμετοχή.

-Όλα τα έξοδα της νοσηλείας μου στο εξωτερικό πληρώθηκαν από τον Άκη Τσοχατζόπουλο (περίπου 50 εκατ. δραχμές). Δεν είχα κανένα όφελος οικονομικό από τη συνεργασία μου με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αν δείτε τις φορολογικές μου δηλώσεις θα καταλάβετε.

- Η μεγάλη αγωνία του Άκη ήταν να μη φανεί κάτι που θα τον συνέδεε με τους λογαριασμούς. Όταν είχαμε πάει στην Ελβετία για να γνωρίσει τον διαχειριστή της εταιρεία Norris συστήθηκε ως Ζήγρας. Πάντα χρησιμοποιούσε το όνομά μου.

-Δεν έχω καμία σχέση με τι εταιρείας Nulfid και Ultra Mare. Eξουσιοδότησα τον ανακριτή να κάνει αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε όλο τον κόσμο και αν βρει κάτι στο όνομά μου να το δεσμεύσει υπέρ του ελληνικού δημοσίου. Είχα φοβηθεί. Χρησιμοποιούσαν εν αγνοία τα στοιχεία μου. 

Πρόεδρος: Αυτό το σχέδιο οργάνωσης της ομάδας αυτής από πού ξεκίνησε; 
Ν. Ζήγρας: Ξεκίνησε από επιθυμία του Τσοχατζόπουλου. Απευθύνθηκε σε εμένα.
Πρόεδρος: Γιατί σε εσάς; 
Ν. Ζήγρας: Γιατί μου είχε απόλυτη εμπιστοσύνη. 

-Ο Τσοχατζόπουλος μου έλεγε ότι ο Ντ. Μιχαηλίδης εκπροσωπούσε αραβικά συμφέροντα και θέλει να επενδύσει μέσω του ιδίου στην Ελλάδα. Μου είπε όμως ότι επειδή τα χρήματα θα έρχονται από Κύπρο ότι θα πρέπει να ανοίξω μια εταιρεία εκεί. Έτσι ιδρύθηκε η Torcaso. 

- Στην εταιρεία Noris την ίδρυσαν κατόπιν εντολής Τσοχατζόπουλου για να υπάρχει μία εταιρεία στην Ελβετία. Καποια στιγμή που είπε ότι μπορεί να αγοράσει μετοχές από τον Ν. Καρατζά (βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ) και ότι ήθελε να τον εξυπηρετήσει επειδή είχε πρόβλημα. Μου έδωσε τραπεζικό λογαριασμό του Καρατζά για να εμβάσει η Noris στο λογαριασμό του 1,5 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά ήταν για να αγοράσει ο Άκης μετοχές του «ΙΑΝΟΥ».

protothema

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα