Υγεία | 04.03.2016

Υπόμνημα στο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Π.Γιαννουλάτο

Το υπόμνημα

Οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ διεκδικούμε άμεσες λύσεις για τα προβλήματα που ζούμε καθημερινά  εμείς και οι ασθενείς.

Τα προβλήματα είναι εκρηκτικά. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με υποστελεχωμένα τμήματα του νοσοκομείου με αυξανόμενη εντατικοποίηση, με   παντελής απουσία μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια την ίδια ώρα που υπάρχουν χιλιάδες υγειονομικοί άνεργοι.

   Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που υποδέχτηκε για άλλη μια φορά τους υγειονομικούς με ΜΑΤ στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτήν τη στιγμή οι υγειονομικοί και οι ασθενείς στενάζουν στα νοσοκομεία λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, λόγω των ελλείψεων σε υλικά και φάρμακα σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη και επιδημία γρίπης. Η πληρότητα ασθενών στις κλινικές και τις μονάδες εντατικής θεραπείας, η προσέλευση στα επείγοντα των νοσοκομείων έχουν χτυπήσει κόκκινο!

Η κυβέρνηση να λύσει αυτά τα οξυμένα προβλήματα που αναπαράγει με την πολιτική της, ρίχνει το βάρος στην καταστολή και την τρομοκρατία. Απαιτεί «σιγή ιχθύος» για τα εγκλήματα της.

Η απάντηση σε όλο αυτό το όργιο τρομοκρατίας που εντείνεται στα νοσοκομεία, αλλά και στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, απέναντι σε συνδικαλιστές και σωματεία μία μόνο μπορεί να είναι:

Τα ματ και η καταστολή δεν θα αναστείλουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών, την κλιμάκωση των αγώνων για να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού μας και των λαών που αναζητούν προσωρινό καταφύγιο στη χώρα μας.                       

·       Δεν ανεχόμαστε να υπολειτουργούν τα πολυιατρεία και τα Κ.Υ.  του νομού και την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι  να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στα 2 νοσοκομεία.

·       Στο νοσοκομείο οι ελλείψεις είναι τραγικές. 650 κενές οργανικές θέσεις με τον πρόσφατο οργανισμό του 2012 που επίσης στερεί 150 κρεβάτια από τον λαό του Ηρακλείου, με μειωμένα κρεβάτια στη ΜΕΘ, με έλλειψη ΜΑΦ, με το τμήμα Διαλογής στο ΤΕΠ να το στελεχώνουν φοιτητές της νοσηλευτικής, με συγχωνευμένες κλινικές, με ράντζα, με στελέχωση των τμημάτων κάτω από το όριο ασφαλείας, με καθημερινά μετακινουμένους εργαζομένους από κλινική σε κλινική και από μονάδα Υγείας σε μονάδα Υγείας. Με το μισό προσωπικό στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία.

·       Τα ρεπό και οι άδειες είναι εκατοντάδες σε όλες τις υπηρεσίες. Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο δουλεύουν 300 εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (5μηνα, εργολαβικοί, εργαζόμενοι σπουδαστές του ΟΑΕΔ, μέσω ΕΛΚΕ) που αντί να εκπαιδεύονται βγάζουν κανονικές βάρδιες στο νοσοκομείο.

·       Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου δεν μπορεί να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του νοσοκομείου. Με τροπολογία του Δεκέμβρη του 2015 απαλλάσσεται ακόμα περισσότερο ο κρατικός προϋπολογισμός από την υποχρέωση για την πληρωμή των δεδουλευμένων μας (για να περισσεύουν περισσότερα κονδύλια για επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους) και ανοίγει ο δρόμος για να εξαρτάται η πληρωμή μας (σήμερα οι πρόσθετες αμοιβές και αργότερα και η τακτική μισθοδοσία)  από το αν οι μονάδες Υγείας θα έχουν έσοδα από το ξεζούμισμα των ασθενών και των ήδη ελλειμματικών ασφαλιστικών ταμείων. Όσα νοσοκομεία δεν προσαρμοσθούν στην λειτουργία ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες (με ασθενείς – πελάτες και φθηνούς εργαζόμενους) θα κινδυνεύουν με κλείσιμο.

·       Από την άλλη  οι επιχειρηματικοί  όμιλοι  πουλάνε  φιλανθρωπία-χορηγίες  σε τμήματα του νοσοκομείου

·       Αυτήν τη στρατηγική έρχεται να υπηρετήσει η OΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων σε βάρος του λαού και των ασφαλισμένων που απομυζά τους ασθενείς από τη μια και από την άλλη  μέσω αυτών καλύπτονται βάρδιες  κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου. Οδηγώντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν συνεχόμενα 15 έως 20 μέρες χωρίς ανάπαυση.

·       Η  χορήγηση των λεγόμενων «ακριβών» φαρμάκων (αντικαρκινικά, αντιρετροϊκά, αντιρευματικά κ.λπ.) από τα νοσοκομεία. δεν συνοδεύτηκε και με αντίστοιχη στελέχωση και χρηματοδότηση του φαρμακείου. Αν δεν δοθεί επιπλέον επιχορήγηση στο νοσοκομείο για αυτές τις κατηγορίες που προορίζονται για εξωτερικούς ασθενείς, προειδοποιούμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Ενδεικτικά πέρυσι από τα 18.000.000 ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη δόθηκαν 16.000.000.

·       Μηχανήματα  δεν αντικαθίστανται λόγω υποχρηματοδότησης. 

·       Η Παιδοψυχιατρική κλινική στο νοσοκομείο δείχνει το πώς θα στήνονται στο μέλλον κλινικές με προγράμματα ΕΣΠΑ διάρκειας λειτουργίας ορισμένου χρόνου.

·       Η περίθαλψη των ανασφάλιστων παραμένει ευθύνη των νοσοκομείων χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

·       Το αίτημα για μονιμοποίηση των επικουρικών εργαζομένων, των εργαζομένων της Παιδοψυχιατρικής και όσων εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας που καλύπτουν πάγιες ανάγκες τμημάτων του νοσοκομείου παραμένει. Η παράταση μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη που δόθηκε  δεν λύνει το πρόβλημα

·       Τέλος, να σας υπενθυμίσουμε η λίστα αναμονής συνεχίζεται και είναι μεγάλη, πράγμα που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο διαχειριστικό. Ένα νοσοκομείο που με τόσες ελλείψεις εξυπηρετεί 103.000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, 97.000 στα ΤΕΠ και 76.000 εισαγωγές το χρόνο, προσπαθεί να τα καταφέρνει χάρη στο φιλότιμο και την προσφορά των εργαζόμενων του.

Απαιτούμε:

- Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άμεσο ξεπάγωμα των μετατάξεων  όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

- Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, να σταματήσει η εντατικοποίηση, η εξουθένωση και η παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων.

- Κατάργηση κάθε χαρατσιού στην Υγεία, ολοήμερη δωρεάν λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου με αξιοπρεπή και άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών.

- Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Αποκλειστικά πλήρη δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.

- Νέος οργανισμός που να αποκαθιστά τη δημόσια λειτουργία και την αυτοτέλεια του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες για Υγεία του λαού μας.

- Να επαναχορηγηθούν οι ακτινολογικές άδειες, οι άδειες υπολογιστή, τα μειωμένα ωράρια στα ειδικά τμήματα, το ωράριο των 7,5 ωρών για όλο το προσωπικό.

- Πλήρης ανάπτυξη της Καρδιοχειρουργικής και άμεσο άνοιγμα Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

- Ένταξη της Παιδοψυχιατρικής κλινικής στον οργανισμό του νοσοκομείου και μονιμοποίηση των εργαζομένων.

- Ένταξη της κεντρικής μονάδας διάλυσης στον οργανισμό του νοσοκομείου σαν τμήμα του φαρμακείου και στελέχωση του με το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό καθώς επίσης και όλων των τμημάτων που έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν στο νοσοκομείο.

- Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Μονιμοποίηση των επικουρικών εργαζόμενων. Και όσων εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

- Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 Για τους ασθενείς διεκδικούμε:

-                      Να καταργηθούν οι πληρωμές για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις. Να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση των δομών της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών στα απογευματινά ιατρεία.

-          Να διαγραφούν τα χρέη των ασθενών στα νοσοκομεία και να μην αποσταλούν στις εφορίες. 

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα