Υγεία | 25.05.2013

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Queensland της Αυστραλίας.

«Πλοκάμια» που αγγίζουν διάφορες πτυχές της γενικότερης υγείας των γυναικών αποδεικνύεται πως έχει η κατάθλιψη. Γυναίκες μέσης ηλικίας, που εμφανίζουν κατάθλιψη, έχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Queensland της Αυστραλίας.

Συγκεκριμένα, η 12ετής έρευνα, που αφορούσε περισσότερες από 10.000 γυναίκες 47 με 52 ετών, έδειξε πως όσες είχαν κατάθλιψη είχαν και 2,4 περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό. Ακόμα και όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν διάφορους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, οι γυναίκες με κατάθλιψη είχαν 1,9 περισσότερη πιθανότητα εμφάνισής του.

Για τους συντάκτες της μελέτης, οι γιατροί πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον ψυχολογικό παράγοντα στις γυναίκες ασθενείς τους, παρ' ότι οι ισχύουσες οδηγίες τον υποβαθμίζουν.

Από τις συμμετέχουσες στη μελέτη, το 24% εμφάνισαν τα σημάδια της κατάθλιψης, ενώ αρκετές λάμβαναν και αντικαταθλιπτική αγωγή. Από τις απαντήσεις τους και τις καταγραφές των θανάτων αποκαλύφθηκαν 177 πρωτοεμφανιζόμενα εγκεφαλικά.

Ωστόσο, αν και ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού λόγω κατάθλιψης ήταν αυξημένος στην έρευνα, ο απόλυτος κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν σχετικά χαμηλός, για αυτή την ηλικιακή ομάδα. Περίπου 2,1% των Αμερικανίδων στην ηλικία των 40 και 50 πλήττονται από εγκεφαλικό, ενώ στη μελέτη μόνο το 1,5% του συνόλου υπέστη εγκεφαλικό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αντίστοιχα αποτελέσματα αναμένεται να καταγραφούν τόσο στις Αμερικανίδες όσο και στις Ευρωπαίες.

enet.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα