Κόσμος | 27.07.2013

Η «εργασία» είναι η «λέξη-κλειδί» για όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον 47χρονο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού.

«Έρχομαι στην Αθήνα για να ενθαρρύνω την ελληνική κοινή γνώμη και για να πω ότι υπάρχει μια Ευρώπη που θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε να βοηθήσει και τον εαυτό της», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα σε συνέντευξή την οποία παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος φτάνει στην Αθήνα αύριο Κυριακή και το μεσημέρι της Δευτέρας θα έχει συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σημειώνει πως πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες επισκέψεις του, γεγονός που καθορίζεται από πολλούς λόγους – κυρίως από το περιεχόμενό της. Διευκρινίζει ότι «[το] κύριο θέμα στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά θα είναι το μέλλον της Ευρώπης, της γηραιάς ηπείρου που πρέπει να γίνει διαφορετική από τη σημερινή, ώστε οι πολίτες να πάψουν να την εκλαμβάνουν ως μητριά και τιμωρό, να την δουν ως πηγή ελπίδας και ένα σύνολο που προσφέρει θετικές ευκαιρίες».

Ο Ενρίκο Λέτα υπογράμμισε εξάλλου ότι σε αυτό το πνεύμα εντάσσεται και η συνεργασία ενόψει των δυο ευρωπαϊκών προεδριών –της Ελλάδας και της Ιταλίας– το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

«Κατά την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό πρόκειται να θέσουμε τις βάσεις για την ευρωπαϊκή κοινή δράση, για το πώς οι προεδρίες μας μπορούν να βοηθήσουν τη μεσογειακή Ευρώπη, την οικονομική της ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουν, επίσης, το μεγάλο θέμα της λαθρομετανάστευσης» τόνισε ο κ. Λέτα.

Η «εργασία» είναι η «λέξη-κλειδί» για όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον 47χρονο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού.

«Στην τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο, με την έγκριση του Προγράμματος Εγγυήσεων για τους Νέους, έγιναν σημαντικά βήματα. Σε εθνικό επίπεδο, επίσης, στην Ιταλία ήταν εξίσου σημαντική η επένδυση 1,5 δισεκ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η μείωση των φόρων για τους εργοδότες οι οποίοι προσλαμβάνουν νέους. Το πρόβλημα αυτό, η ανεργία των νέων, είναι η μάστιγα όλης της ηπείρου μας. Επείγει να δοθούν απαντήσεις, πρέπει να γίνουν η κοινή μας σημαία, διότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καταστραφεί η ελπίδα» τονίζει ο Ενρίκο Λέτα.

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline) o Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι την 11η Αυγούστου θα μεταβεί στο Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να έχει συνομιλίες σχετικά με «το σημαντικότατο αυτό σχέδιο, στο οποίο η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο».

«Είναι ένα έργο που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο ενεργειακό μέλλον» τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα