Υγεία | 05.02.2016

Οι αρχές εξετάζουν άλλους έξι «ύποπτους» θανάτους ασθενών

Τρεις άνθρωποι που έπασχαν από το νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ και είχαν προσβληθεί από τον ιό Ζίκα πέθαναν στην Κολομβία.

«Επιβεβαιώσαμε και αποδίδουμε τους τρεις θανάτους στον Ζίκα», δήλωσε η διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (INS) Μάρτα Λουσία Οσπίνα, σε συνέντευξη Τυπου που παραχώρησε. 

Οι υγειονομικές αρχές της Μπογκοτά υποψιάζονται ότι ο ιός Ζίκα μπορεί να πυροδοτήσει το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί στην παράλυση των ασθενών.

Η Κολομβία είναι η δεύτερη, μετά τη Βραζιλία, χώρα που πλήττεται περισσότερο από τον Ζίκα, έναν ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια και πιστεύεται ότι προκαλεί γενετικές δυσμορφίες στα βρέφη, ιδίως μικροκεφαλία.

Η Οσπίνα διευκρίνισε ότι οι αρχές εξετάζουν άλλους έξι «ύποπτους» θανάτους ασθενών, ενώ όπως προειδοποίησε «θα υπάρχουν και άλλα κρούσματα», υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται σταδιακά ότι η αιτία των θανάτων είναι ο Ζίκα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του INS, της 30ής Ιανουαρίου, έχουν καταγραφεί στην Κολομβία 20.297 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού. Μεταξύ αυτών είναι και 2.116 έγκυες γυναίκες. Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση συναγερμού τα νοσοκομεία ώστε να προετοιμαστούν καταλλήλως για την πιθανότητα μιας επιδημίας και συνέστησαν στις γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδιά να αναβάλουν για έξι με οκτώ μήνες την εγκυμοσύνη.

protothema

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα