Υγεία | 28.11.2013

Σπάνια ασθένεια «σβήνει» την προσωπικότητά της κι ό,τι έχει μάθει

Το αγαπημένο της φαγητό, το παιχνίδι που προτιμά, αυτά που την κάνουν να γελά. Ολα αλλάζουν ξανά και ξανά ακόμη και μέσα στην ίδια την ημέρα. Η Εβελιν Κίλι είναι 22 μηνών και είναι το κοριτσάκι που «γεννιέται» συνεχώς.

Η μικρούλα υποφέρει από μία σπάνια ασθένεια, το σύνδρομο West που είναι μία σοβαρή μορφή επιληψίας σε βρέφη, με αποτέλεσμα να «σβήνεται» διαρκώς η προσωπικότητά της και ότι έχει μάθει. Οι γιατροί της έδιναν 11 μήνες ζωής όταν γεννήθηκε, αλλά εκείνη αποδείχθηκε μαχήτρια και τους διαψεύδει, καθώς ετοιμάζεται να γιορτάσει τα δεύτερα γενέθλιά της.

Στις χειρότερες ημέρες, η Εβελιν μπορεί να πάθει μέχρι και 200 κρίσεις. Κάθε μία από αυτές διαγράφει τα πάντα στο μυαλό της, όσα έχει διδαχθεί και όσα προτιμά. Οπως λένε οι γονείς της, είναι σαν να έχουν κάθε φορά στα χέρια τους ένα νεογέννητο παιδί. «Οποτε παθαίνει κρίση νιώθω ότι έχασα μία κόρη και κέρδισα μία καινούρια», λέει στην Daily Mail η μητέρα της, Λίσα.

Το σύνδρομο West επηρεάζει ένα στα 4.000 παιδιά και χαρακτηρίζεται από σπασμούς που κρατούν 1-2 δευτερόλεπτα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ανάπτυξης και μαθησιακές δυσκολίες. Για αυτό σύμφωνα με τους γιατρούς είναι καίριο να διαγνωστεί εγκαίρως.

iefimerida.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα