Υγεία | 04.03.2016

Oι άνδρες βλέπουν καλύτερα την ευρύτερη εικόνα και οι γυναίκες τη λεπτομέρεια.

Oι άνδρες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα από τις γυναίκες στο να βλέπουν και να αξιολογούν πράγματα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση, ενώ οι γυναίκες υπερτερούν όταν βλέπουν πράγματα που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το οπτικό τους πεδίο. 

Με άλλα λόγια, οι άνδρες βλέπουν καλύτερα την ευρύτερη εικόνα και οι γυναίκες τη λεπτομέρεια. Η διαφορά οφείλεται στον ιδιαίτερο τρόπο εξέλιξης του εγκεφάλου των δύο φύλων στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών. 

Οι άνδρες, που ανέκαθεν ήταν επιφορτισμένοι με το κυνήγι, απέκτησαν καλύτερη μακρινή όραση για να αξιολογούν καλύτερα τους στόχους τους. 

Από την άλλη, οι γυναίκες, που αρχικά ήταν συλλέκτριες καρπών και φρούτων και στη συνέχεια ασχολούνταν κυρίως με οικιακές και γεωργικές εργασίες, ακόνισαν την όραση και την προσοχή τους σε κοντινές αποστάσεις και ιδιαίτερα στην ακτίνα του χεριού τους. 

Η έρευνα έγινε από την ψυχολόγο Έλεν Στάνσι του Κολεγίου Χάμερσμιθ του Δυτικού Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο «Βritish Journal of Ρsychology». 

Τα πειράματα, μεταξύ άλλων, έδειξαν ότι οι γυναίκες υπερτερούν σαφώς και η όρασή τους είναι πιο ακριβής όταν βλέπουν κάτι σε απόσταση μισού μέτρου (όσο περίπου φθάνει το χέρι τους), ενώ από το ένα μέτρο και πέρα (δηλαδή πέρα από την ακτίνα δράσης του χεριού) υπερτερούν οι άνδρες. 

Προηγούμενες έρευνες στον τομέα της νευροεπιστήμης έδειξαν ότι στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχουν δύο διαφορετικά μονοπάτια επεξεργασίας των οπτικών πληροφοριών από τον χώρο, ένα για μακρινές αποστάσεις κι ένα για κοντινές. 

Πηγή: tanea.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα