Κωστής Ε. Μαυρικάκης

Απόψεις | 29.03.2016

Την ώρα που ο τόπος βουλιάζει επί μια συνεχόμενη επταετία, την ώρα που σκηνές Αποκάλυψης κινδυνεύουν να βυθίσουν τη χώρα σε μια νέα εθνική τραγωδία, αδίστακτες και χαρτοκοπτικές φιγούρες ένθεν κακείθεν, επιδίδονται σε «καλλιστεία εντιμότητας» διαφημίζοντας πόση αγγελική σκόνη κουβαλούν πάνω τους

Του ΚΩΣΤΗ Ε. ΜΑΥΡΙΚΑΚΗ (*)

Μια παράσταση, ένα θέατρο δημαγωγίας και στυγνού λαϊκισμού, πολυδιαφημισμένο λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τα ΜΜΕ, γίνεται αυτή την ώρα στη Βουλή. Ο τίτλος «προ ημερησίας συζήτηση για τη δικαιοσύνη και τη διαπλοκή» παραπέμπει στο μεταπολιτευτικό βόρβορο των σκανδάλων που επικρατούσε σε κάθε τομέα του δημόσιου βίου της χώρας, και που προφανώς η επικαιροποίησή του στη μνήμη μας ουδόλως ωφελεί στις παρούσες στιγμές του εθνικού ναυαγίου. Οι «καλοί» και οι «κακοί», οι «άγγελοι» και οι «διάβολοι», διασταυρώνουν τα ξίφη τους προσπαθώντας να φανατίσουν τα πλήθη του Ιππόδρομου και να δημιουργήσουν ένα κλίμα μίσους και φανατισμού μεταξύ των πολιτών.

Την ώρα που ο τόπος βουλιάζει επί μια συνεχόμενη επταετία, την ώρα που σκηνές Αποκάλυψης κινδυνεύουν να βυθίσουν τη χώρα σε μια νέα εθνική τραγωδία, αδίστακτες και χαρτοκοπτικές φιγούρες ένθεν κακείθεν, επιδίδονται σε «καλλιστεία εντιμότητας» διαφημίζοντας πόση αγγελική σκόνη κουβαλούν πάνω τους, αλλά ταυτόχρονα κακοποιώντας βάναυσα τη διεθνή εικόνα της χώρας. Ο κόσμος ολόκληρος, άναυδος παρακολουθεί μια χώρα που βυθίζεται διαρκώς, αλλά που αλληλοκατασπαράσεται.

Αντί να επιδοθούν συναινετικά σε μια ομόθυμη και συλλογική τιτάνια προσπάθεια να ανασύρουν τη χώρα από τον Καιάδα που τον έριξαν οι παλαιότεροι και εξακολουθούν να τον κρατάνε οι τωρινοί, επιδίδονται στο γνωστό σπορ των αλληλολιθοβολισμών, των αλληλοκατηγοριών και των αναθεμάτων. Μπορεί να είναι γνωστό το χτες. Αλλά ο πρωθυπουργός, ένας νέος άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας σ’ αυτή την πρωτόγνωρα δύσκολη περίοδο, δεν συνδράμει ενωτικά για την υπέρβαση των δύσκολων καιρών.

Οι λέξεις της πάμπλουτης ελληνικής γλώσσας δεν επαρκούν για να περιγράψουν την παρακμή, την τραγωδία και τον άνευ ιστορικού προηγούμενου κατήφορο  που βιώνει η χώρα από καχεκτικά ανεπαρκείς  πολιτικούς που στο όνομα του πολιτεύματος και των θεσμών εξακολουθούν να την κατασπαράσσουν ποικιλοτρόπως, χάριν ιδίων οφελών. Ο πρωτογονισμός της πολιτικής διαχείρισης ταυτίζεται τόσο ξετσίπωτα και βάναυσα με την ιδιοτέλεια, τον εγωισμό, το φανατισμό και την αλαζονεία. Κρίμα. Κρίμα. Κρίμα.

«Σκυλοκοίτες και Νεκρόσιτοι και Ερεβομανείς θα κοπροκρατούν το μέλλον» έγραψε πριν από χρόνια ο ποιητής που επαληθεύεται…

 

(*) Ο κ. Κωστής Ε. Μαυρικάκης είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα