Κόσμος | 28.02.2013

Σε σύγκριση με τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου του Δημήτρη Χριστόφια, η απουσία γυναίκας υπουργού είναι εμφανής και είναι κάτι το οποίο σχολιάζεται αρνητικά.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στις 5 το απόγευμα, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα δώσει την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα νενομισμένη διαβεβαίωση, παρουσία και του απερχομένου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια. Αμέσως μετά θα απευθυνθεί στην Βουλή, παρουσιάζοντας τις θέσεις του.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο γραφείο του προέδρου της Βουλής όπου θα δεχθεί τα συγχαρητήρια των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την πρακτική, ο Χριστόφιας θα αναμένει στο Προεδρικό Μέγαρο τον νέο πρόεδρο για να του παραδώσει τα ηνία του κράτους.

Ο σημερινός Τύπος στην πλειονότητά του αντιμετωπίζει κριτικά τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου γράφοντας ότι σε αυτό επικρατεί «έντονο το κομματικό χρώμα των συνιστωσών της νέας κυβερνητικής συνεργασίας».

Επισημαίνεται ότι πολιτικοί είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πλείστοι υπουργοί, με δύο μόνο (Οικονομικών και Ενέργειας) τεχνοκράτες, καμία γυναίκα και «καταγεγραμμένο το στοιχείο της ανακύκλωσης προσώπων από τις κυβερνήσεις Κληρίδη και Τάσσου Παπαδόπουλου».

Οι προσδοκίες για τεχνογνωσία και επιστημονική κατάρτιση φαίνεται σταμάτησαν στον διορισμό του Μιχάλη Σαρρή στο υπουργείο Οικονομικών, με τον Γιώργο Λακοτρύπη στο Ενέργειας και τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη στο Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας.

Σε σύγκριση με τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου του Δημήτρη Χριστόφια, η απουσία γυναίκας υπουργού είναι εμφανής και είναι κάτι το οποίο σχολιάζεται αρνητικά.

Η επισήμανση αυτή υποδείχθηκε στον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος φρόντισε να επιλέξει κυρίως γυναίκες σε θέσεις επιτρόπων για να μετριάσει τις αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος πρόεδρος ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης, που έχουν κομματικά αξιώματα στον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, να μην τα επαναδιεκδικήσουν.

Από πλευράς ηλικίας, ο νεότερος είναι 40 ετών, ο υπουργός Γεωργίας Χάρης Γεωργιάδης και μεγαλύτερος 66 ετών, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Από τους υπουργούς μόνο ένας είναι άγαμος. Δύο έχουν σπουδάσει ιατρική, ένας οδοντιατρική, τρεις οικονομικά, τέσσερις νομικά, ένας έκανε πολυτεχνικές σπουδές και ένας μαθηματικά και πληροφορική.

Σε ότι αφορά την καταγωγή των νέων υπουργών, οκτώ είναι από την Λευκωσία, δύο από την Λάρνακα, ένας από την Λεμεσό και ένας από την Κερύνεια.

Στο υπουργικό του Ν. Αναστασιάδη, βρίσκονται και δύο κομματικά στελέχη, τα οποία συμμετείχαν σε προηγούμενες διακυβερνήσεις, ο Σωκράτης Χάσικος που διετέλεσε υπουργός Αμυνας επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη και ο Φώτης Φωτίου που συμμετείχε στο Υπουργικό Συμβούλιο του Τάσσου Παπαδόπουλου ως υπουργός Γεωργίας. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ήταν στο ίδιο υπουργείο επί Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε για ένα χρόνο στην ίδια θέση επί διακυβέρνησης Γλ. Κληρίδη.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα