Γεωργία Καρβουνάκη

Απόψεις | 07.05.2015

Τα όρια του προσωπικού ή οικογενειακού μας ζωτικού χώρου συγχέονται με τα όρια της ιδιοκτησίας μας και ο δημόσιος χώρος που ξεκινά ακριβώς δίπλα από αυτά δεν θεωρείται δικός μας. Άρα μπορούμε να τον ρυπαίνουμε κατά βούληση. Τα σκουπίδια και τα βρωμόνερα που δεν είναι μέσα στο σπίτι, την αυλή, το αυτοκίνητό μας δεν μας αφορούν.

της Γεωργίας Καρβουνάκη

 

Η φράση “το αποχετευτικό σύστημα του Βυζαντίου”  έχει μείνει ως ανέκδοτο (βιβλίο) εδώ και χρόνια. Κι όμως, το Βυζάντιο το ίδιο αλλά και οι μεγάλες πόλεις της εποχής εκείνης διέθεταν αποχετευτικό σύστημα.

Αρχαιότατο παράδειγμα, επίσης, η Κνωσός, όπου λειτουργούσε σύστημα πήλινων αγωγών αποχέτευσης, μελετημένων με τρόπο τέτοιο ώστε να υπάρχει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Σίγουρα, λοιπόν, από αρχαιοτάτων χρόνων είχε ανακαλυφθεί το πλεονέκτημα του να μην ρέουν τα βρωμόνερα της μπουγάδας στους δημόσιους δρόμους.

Στην πόλη που γεννήθηκε, όμως, το αποχετευτικό σύστημα, υπάρχουν ακόμη τρόποι αποχέτευσης, που χρονολογούνται άνω των τεσσάρων χιλιετηρίδων. Γι αυτό και είναι σπάνιο να περάσεις από γειτονιά και να μην σε λούσουν τα σαπουνόνερα της κάθε νοικοκυράς που πλένει μπαλκόνια ή του κάθε νοικοκύρη που πλένει το αυτοκίνητό του στην αυλή του ή και στη μέση του δρόμου. Το θέαμα να αδειάζουν κουβάδες σφουγγαρίσματος δια της μεθόδου του εκσφενδονισμού υδάτων από το μπαλκόνι στον δημόσιο δρόμο είναι τόσο σύνηθες ώστε πρέπει τα αντανακλαστικά μας να είναι σε άριστη κατάσταση όταν κυκλοφορούμε για να μπορούμε να τα αποφεύγουμε. Ίσως και μια ομπρέλα, ένα αδιάβροχο, γαλότσες να ήταν χρήσιμα και σίγουρα να λειτουργούν σωστά οι υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου μας σε περίπτωση που είμαστε εποχούμενοι.

Τα όρια του προσωπικού ή οικογενειακού μας ζωτικού χώρου συγχέονται με τα όρια της ιδιοκτησίας μας και ο δημόσιος χώρος που ξεκινά ακριβώς δίπλα από αυτά δεν θεωρείται δικός μας. Άρα μπορούμε να τον ρυπαίνουμε κατά βούληση. Τα σκουπίδια και τα βρωμόνερα που δεν είναι μέσα στο σπίτι, την αυλή, το αυτοκίνητό μας δεν μας αφορούν. Είναι του γείτονα; Είναι του περαστικού; Πάντως δικά μας δεν είναι και ουδεμία επίπτωση έχουν στην υγεία ή την αισθητική μας.

Η φωτογραφία από δρόμο των νοτίων προαστίων είναι εύγλωττη. Ο πεζός πρέπει να βγει στη μέση του δρόμου για να μην έρθουν πάνω του ακριβώς τα σαπουνόνερα που τρέχουν εκείνη τη στιγμή, κετεβαίνοντας με ένα πολύπλοκο, υπερσύγχρονο σύστημα σωλήνων από τον όροφο και το υπερυψωμένο μπαλκόνι στον δρόμο. Κι όποιον πάρει η μπόρα!

Από περιέργεια μπήκα στους χάρτες Google και βρήκα ότι στη φωτογραφία του 2011 του ίδιου αυτού σπιτιού υπήρχε το σύστημα που εξακολουθεί απρόσκοπτα να λειτουργεί έως και σήμερα χωρίς να απαιτηθούν περαιτέρω βελτιώσεις. Θα συνιστούσα να κατοχυρωθεί η πατέντα και να πωληθεί σε όλους τους απολίτιστους λαούς του κόσμου που θεωρούν την καθαριότητα των δημόσιων χώρων ως ύψιστη έκφραση πολιτισμού.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα