Κρήτη | 28.02.2013

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης η οποία κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή για συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής αναφορικά με προσλήψεις υπαλλήλων, "χωρίς εργασιακά δικαιώματα και πενιχρούς μισθούς"

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Ο Δήμος Ηρακλείου,  αξιοποιεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης για να επανδρώσει τις υπηρεσίες του, αντί να διεκδικήσει προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Από τη μία η κυβέρνηση μειώνει την κρατική χρηματοδότηση, απαγορεύει τις προσλήψεις, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση ακόμα και την κατάργηση υπηρεσιών, ακριβώς τη στιγμή που ο λαός έχει μεγαλύτερη ανάγκη από κοινωνικές υπηρεσίες, από την άλλη επιδοτεί συνεταιριστικού τύπου επιχειρήσεις.

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ιδρύονται από ανέργους, άλλες ευπαθείς ομάδες και θα πουλούν «κοινωνικές υπηρεσίες». Ως επιχειρήσεις θα λειτουργούν με τους νόμους της αγοράς. Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εμπορευματοποιούν και ιδιωτικοποιούν κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες και έχουν τη ρίζα τους στην κατάργηση των κοινωνικών υπηρεσιών και τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης. Επίσης, Συνεταιριστική Επιχείρηση σημαίνει παροχή υπηρεσιών με πληρωμή σε όσους έχουν ανάγκη, «συνεταιρισμένοι» με αβέβαιο εισόδημα ή εργαζόμενοι σ' αυτές με μισθούς φτώχειας. Αν μια «κοινωνική επιχείρηση» δεν αντέξει στον ανταγωνισμό ή θα κλείσει, αφήνοντας ξανά άνεργους τους ανέργους που τη συνέστησαν, ή θα πουλά υποβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς όπως η παροχή υπηρεσιών πρασίνου, φροντίδα ΑμΕΑ, ηλικιωμένων, παιδιών, την καθαριότητα, κλπ. Το μεγάλο κεφάλαιο είναι έτοιμο να διεισδύσει σ' αυτές τις δράσεις, με δεδομένη και τη θεσμοθέτηση της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Την ώρα που η ανεργία έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση συστήνουν τις συνεταιριστικού τύπου επιχειρήσεις. Είναι στρατηγική διαχείρισης της ανεργίας, της ακραίας φτώχειας, στοχεύοντας στην άμβλυνση της λαϊκής δυσαρέσκειας, στην υποταγή.

Πλείστα παραδείγματα από άλλους δήμους της χώρας, της ταλαιπωρίας στην οποία υπόκεινται εργαζόμενοι παρόμοιων συνεργατικών, οι οποίοι είναι απλήρωτοι και βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους.

Εν ονόματι της αποκέντρωσης και μέσω του Καλλικράτη χρησιμοποιούν τους Δήμους ως εμπροσθοφυλακή και δούρειο ίππο τις συνεργατικές προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους, και ένας απ’ αυτούς είναι η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, το σμπαράλιασμα όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Κόβουν κονδύλια από τους Δήμους, δεν μπορούν να εκπληρώσουν βασικές υποχρεώσεις τους επιδοτούν όμως τις συνεργατικές.

Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου συμφωνώντας με τη λογική της κοινωνικής οικονομίας, διευκολύνει την κυβέρνηση, απαλλάσσει το κράτος από βασικές κοινωνικές υποχρεώσεις του, και τις φορτώνει στους δημότες. Με πρόσφατη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου σύναψε Προγραμματική Σύμβαση με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), Βιώσιμη Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης και Ανάπλασης Ηρακλείου (ΒΙ.ΠΕ.Α.Α.Η.), η οποία έχει συσταθεί από ανέργους, για να παρέχει στο Δήμο υπηρεσίες πρασίνου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τη σύναψη  προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ-ΒΙ.ΠΕ.Α.Α.Η. Διεκδικεί κάλυψη των αναγκών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα".

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα