Υγεία | 26.08.2013

Η αφασία αφορά την απώλεια μερικών ή όλων των ικανοτήτων, των συνηθειών του προφορικού και του γραπτού λόγου που προκύπτουν εξαιτίας της καταστροφής συγκεκριμένων εγκεφαλικών περιοχών, οι οποίες είναι εξειδικευμένες για αυτές τις λειτουργίες.

Η αφασία είναι μια διαταραχή της επικοινωνίας, είναι αποτέλεσμα ζημιάς ή τραυματισμού στο τμήμα της γλώσσας του εγκεφάλου. Εμφανίζεται συχνότερα στους ενήλικες , ιδίως σε εκείνους  που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αφαιρεί την ικανότητα ενός ατόμου να χρησιμοποιήσει ή να κατανοήσει τις λέξεις. Η αφασία δεν μειώνει τη νοημοσύνη του ατόμου, οι άνθρωποι που έχουν αφασία μπορεί να έχουν  δυσκολία στην ομιλία και στο να ολοκληρώσουν. Μπορούν επίσης να έχουν προβλήματα στην  ανάγνωση και κατανόηση κειμένων.

Η αφασία αφορά την απώλεια μερικών ή όλων των ικανοτήτων, των συνηθειών του προφορικού και του γραπτού λόγου που προκύπτουν εξαιτίας της καταστροφής συγκεκριμένων εγκεφαλικών περιοχών, οι οποίες είναι εξειδικευμένες για αυτές  τις λειτουργίες.

Τι προκαλεί την αφασία;

Η αφασία συνήθως προκαλείται από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή εγκεφαλική βλάβη  σε ένα ή περισσότερα τμήματα του εγκεφάλου που ασχολούνται με τη γλώσσα. Αφασία μπορεί επίσης να προκαλέσει ένας όγκο στον εγκέφαλο, μια λοίμωξη του εγκεφάλου, ή  η νόσος του Αλτσχάιμερ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αφασία είναι ένα σύμπτωμα επιληψίας ή άλλης νευρολογικής διαταραχής.

Η αφασία μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή. Όταν είναι ήπια , ο ασθενής μπορεί να είναι σε θέση να συνομιλεί αλλά να μην είναι σε θέση να κατανοήσει πολύπλοκες συζητήσεις. Σοβαρή αφασία περιορίζει την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνήσει.

Τα κύρια συμπτώματα της αφασίας περιλαμβάνουν:

Δυσκολία στην ομιλία
Προσπαθεί ο ασθενής να βρει την κατάλληλη λέξη
Χρησιμοποιεί περίεργες ή ακατάλληλες λέξεις

Μερικοί άνθρωποι με αφασία έχουν πρόβλημα κατανόησης του τι λένε οι άλλοι. Η αφασία δεν επηρεάζει τις δεξιότητες της σκέψης όμως το άτομο μπορεί να έχει προβλήματα κατανόησης του γραπτού λόγου και  δυσκολία στη γραφή. Μερικοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με τη χρήση αριθμών ή ακόμα δυσκολεύονται να κάνουν απλούς υπολογισμούς.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αφασίας;

Συνήθως, ο γιατρός χρησιμοποιώντας μια σειρά νευρολογικών και άλλων εξετάσεων για να προσδιορίσει τη ύπαρξη ή όχι αφασίας αλλά και τη σοβαρότητά της.

Η θεραπεία για κάποιον με αφασία εξαρτάται από παράγοντες όπως:

Ηλικία
Αιτία της εγκεφαλικής βλάβης
Είδος της αφασίας
Θέση και μέγεθος της βλάβης του εγκεφάλου
Για παράδειγμα, ένα άτομο με αφασία μπορεί να έχει ένα όγκο στον εγκέφαλο που να επηρεάζει το κέντρο της γλώσσας του εγκεφάλου. Χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του όγκου του εγκεφάλου μπορεί επίσης να βελτιώσει την αφασία.
Ένα άτομο με αφασία που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επωφεληθεί από συνεδρίες με έναν λογοθεραπευτή. Με τη λογοθεραπεία μπορεί να βελτιωθεί τόσο η  ικανότητα της ομιλίας  όσο και η ικανότητα της επικοινωνίας. 

boro.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα