Κώστας Μπογδανίδης

Απόψεις | 15.08.2014

Είμαι βέβαιος ότι η μικρή και ταλαιπωρημένη Ελλάς το επόμενο διάστημα θα απολαύσει μια (τζάμπα ε;) παγκόσμια προβολή, τεράστιο τουριστικό ρεύμα και νέο κύμα θαυμασμού για την ιστορία και τους τάφους των προγόνων μας. Ναι, των προγόνων μας γιατί οι δικοί μας τάφοι όταν μιλήσουν φοβάμαι ότι δεν θα έχουν να πουν σπουδαία πράγματα.

του Κώστα Α.Μπογδανίδη

Δεν είμαι θιασώτης του ελληνοχριστιανικού μότο “Ο Θεός σώζει την Ελλάδα”, αλλά ορισμένα πράγματα δεν εξηγούνται διαφορετικά. Λίγο μεταφυσική, λίγο θρησκοληψία και απέκτησες ελπίδα….

Ναι, ο Θεός- όποιος κι αν είναι- σκέφτεται τις δύσκολες στιγμές αυτό τον τόπο. Ευλογημένη ,αλλά και...κακοποδομένη χώρα, που σε κάποιες οριακές, ιστορικά, φάσεις της έχει ένα από μηχανής Παντοδύναμο που την παίρνει από το χέρι και την βγάζει στον αφρό για να μην πνιγεί…Εκεί που είναι στο καναβάτσο, τη δίνη μιας πολιτισμικής και κοινωνικής κρίσης (κι ασφαλώς οικονομικής, αλλά όχι πρωτίστως τέτοιας για όσους ακόμη έχουν ονειρώξεις με τη δραχμή), σκάει  ένα…φλας και ρίχνει φως στο βάθος του τούνελ. Η κρίση φέρνει μνημόνια  κι εκτός των άλλων εσωστρέφεια, κλάψα, μιζέρια και γκρίνια , μοιάζει ένα βήμα πριν το…τάφο. Ξαφνικά κάτι φωτίζεται…Με διάφορες μορφές έρχεται αυτή η αναλαμπή, σήμερα λέγεται Αμφίπολη. Και προκαλεί  ,αυτός το τάφος,  συζητήσεις, σενάρια, κρύβει μυστήρια, αλλά και πολύ…success story.

Ας αφήσουμε τις παράτες του Σαμαρά και την…απογοήτευση της ‘Αυγής’ κι ας δούμε την ουσία. Εκεί στη Μακεδονία ήταν γνωστή η υπαρξη του ασύλητου , τουλάχιστον για τις μέρες μας, τάφου που σίγουρα είναι βασιλικός, πασιφανώς ‘φιλοξενεί’ ένα σπουδαίο μουσαφίρη εδώ και 2400 χρόνια. Πεντακόσια μέτρα μαρμάρινο τείχος και δυο αγάλματα- σφίγγες 5 μέτρα ύψους δεν γίνονται για να ενταφιαστεί ενας δεκανέας του Μεγαλέξανδρου. Ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα που ετάφη εκεί πέραν πάσης αμφιβολίας και οι αρχαιολόγοι που τους αρέσει να ‘χτίζουν’ και ιστορίες, να συμπληρώνουν το παζλ με μύθους θα αποφανθούν τις επόμενες ημέρες ποιος, τι και πότε. Αυτό το ΠΟΙΟΣ, κυρίως είναι που έχει δημιουργήσει ήδη μια μυστηριακή ατμόσφαιρα και θεωρείται πως είμαστε μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετων, παγκοσμίως. Με δεδομένη μάλιστα την προσοχή και τη σοβαρότητα των συγκεκριμένων αρχαιολόγων ο επιφανής νεκρός θα τύχει ακόμη μεγαλύτερης δημοφιλίας...

Πραγματικά δεν ξέρω εάν με τον τάφο της Αμφίπολης η κυβέρνηση περάσει κανένα…κάβο, εάν λύσουμε διά παντός το ζήτημα με τα παρατσούκλια που ζητούν οι Σκοπιανοί – και κάνουν σαν τις κουτσομπόλες γειτόνισσες- ή αν στην αντιπολίτευση χτυπήσουν μερικά λεξοτανίλ . Είμαι , ωστόσο, βέβαιος ότι η μικρή και ταλαιπωρημένη Ελλάς το επόμενο διάστημα θα απολαύσει μια (τζάμπα ε;) παγκόσμια προβολή, τεράστιο τουριστικό ρεύμα και νέο κύμα θαυμασμού για την ιστορία  και τους τάφους των προγόνων μας. Ναι, των προγόνων μας γιατί οι δικοί μας τάφοι όταν μιλήσουν φοβάμαι ότι δεν θα έχουν να πουν σπουδαία πράγματα.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα