Υγεία | 30.03.2013

Εφαρμογή της θρομβόλυσης στο νοσοκομείο Χανίων

Την τρίτη αιτία θανάτου και πρώτη αιτία αναπηρίας στον δυτικό κόσμο αποτελούν τα αγγειακά εγκεφαλικά, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς ο μέσος όρος ηλικίας εκείνων που προσβάλλονται έχει κατέβει δραματικά τα τελευταία χρόνια πλήττοντας ακόμα και άτομα ηλικίας και κάτω των 30 ετών!

Στο μεταξύ, στο Νοσοκομείο Χανίων έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την έναρξη της εφαρμογής της θεραπευτικής μεθόδου της θρομβόλυσης, η οποία έχει δώσει θεαματικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα ωφελώντας 1 στους 2 ασθενείς.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή ενημερωτική ομιλία με θέμα "Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια: H Σύγχρονη μάστιγα" που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, στο πλαίσιο του επιστημονικού προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών "Πρόληψη: Πρόταση Ζωής", το οποίο υλοποίησε ο Δήμος Χανίων. Ο συντονιστής - διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Γεωργακάκης αφού ανέφερε τα επιδημιολογικά στοιχεία που καταδεικνύουν τη δραματική αύξηση που έχουν τα εγκεφαλικά επεισόδια στον δυτικό κόσμο τα τελευταία χρόνια τόνισε τη σημασία της πρόληψης.

«Νομίζουμε ότι θα πρέπει να περάσουμε ένα μήνυμα πρόληψης και λιγότερο θεραπείας», σημείωσε ο κ. Γεωργακάκης ενώ σε ό,τι αφορά τους παράγοντες κινδύνου ανέφερε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται: η υψηλή πίεση, το κάπνισμα, η υψηλή χορηστερόλη, το υπερβολικό βάρος, η ανθυγιεινή διατροφή, το άγχος, η έλλειψη άσκησης, ο διαβήτης, οι καρδιακές νόσοι, η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών και τα αντισυλληπτικά χάπια.
Επίσης, τόνισε ότι υπάρχουν και ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι δεν μπορούν να επηρεαστούν, όπως είναι η ηλικία, το φύλο (οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο) και το οικογενειακό ιστορικό. 

Παράλληλα, όμως, αναφέρθηκε και στα θετικά μηνύματα στο πεδίο της θεραπείας των εγκεφαλικών επεισοδίων με τη μέθοδο της θρομβόλυσης η οποία αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή της και στο Νοσοκομείο Χανίων. 
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και ο παθολόγος, επιμελητής Α΄ της Νευρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων Γιάννης Καλλιοτζάκης ο οποίος σημείωσε σχετικά: «Το Νοσοκομείο μας διαθέτει εξειδικευμένο ιατρείο εγκεφαλικών και μπορούμε να παρακολουθούμε περιστατικά που έχουν υποστεί κάποιο εγκεφαλικό. Επίσης, έχουμε βάλει μπροστά μια θεραπεία, τη θρομβόλυση, η οποία υπόσχεται πολύ σημαντικά αποτελέσματα».
Όπως εξήγησε ο κ. Καλλιοτζάκης η συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος δεν εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στον Νομό Χανίων αλλά οι διαδικασίες για την εφαρμογή της έχουν ήδη δρομολογηθεί.

«Η θρομβόλυση γίνεται σε πολύ λίγα Νοσοκομεία μέχρι τώρα. Ωστόσο, τα μηνύματα από την εφαρμογή της είναι αισιόδοξα αφού 1 στους 2 ασθενείς έχει όφελος, ενώ σε 1 στους 7 έχουμε πλήρη αποκατάσταση. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά αλλά είναι αισιόδοξα τα μηνύματα», επεσήμανε ο κ. Καλλιοτζάκης, ενώ υπογράμμισε κι αυτός τη σημασία της πρόληψης καλώντας οποιονδήποτε αισθανθεί κάποια προειδοποιητικά σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου όπως για παράδειγμα το ξαφνικό μούδιασμα σε μια πλευρά του προσώπου ή του σώματος, την ξαφνική θολούρα ή απώλεια της όρασης ιδιαίτερα σε ένα μόνο μάτι, ή την ξαφνική αδυναμία σε ένα άνω ή κάτω άκρο, σε μια πλευρά του σώματος κ.ά. να απευθυνθεί στο Νοσοκομείο Χανίων για εξετάσεις. 

πηγή: haniotika-nea.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα