Κρήτη | 14.03.2013

Απαραίτητο το συνέδριο σε μια εποχή που οι προθέσεις για επενδύσεις στην περιοχή αναζωπυρώνονται.

Στο πλευρό του ΤΕΕ-ΤΑΚ στέκεται η παράταξη "Μια Κρήτη -Περιβάλλον και Άνθρωπος" στην απόφαση του τεχνικού επιμελητηρίου και του ΓΕΩΤΕΕ να διοργανώσουν διεθνές συνέδριο για την περιοχή Τοπλού - Κάβο Σίδερο. Η παράταξη της αντιπολίτευσης, στο περιφερειακό συμβούλιο εκτιμά ότι αποτελεί χρυσή ευκαιρία για την Κρήτη, ως τόπο και ως κοινωνία, για την αυτοδιοίκηση, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και το επιστημονικό δυναμικό της, για τους πολυάριθμους φίλους της σ' όλο τον πλανήτη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν αυτό το μοναδικό τοπίο πολιτισμού [cultural landscape], για να βάλουν το πλαίσιο και τους όρους, ώστε τα διάφορα εγχειρήματα, συχνά αντιφατικά, που προωθούνται στην Κρήτη να υπηρετούν ένα συνολικό συνεκτικό σχεδιασμό αντάξιο του πλούτου του νησιού μας.


Με την επίκαιρη ερώτηση που καταθέτει η παράταξη προσυπογράφει το γράμμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του προέδρου του Πέτρου Ινιωτάκη προς τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη να στηρίξει το συνέδριο.

Επαναλαμβάνοντας κατά λέξη τους στόχους του συνεδρίου, η "Μια Κρήτη" ζητά απ΄την Περιφέρεια να το στηρίξει.

«Φιλοδοξεί να φωτίσει εναλλακτικούς πραγματοποιήσιμους δρόμους για να αναδειχθεί το ανεκτίμητο πολιτισμικό και οικολογικό απόθεμα της περιοχής σε μοναδικό φυσιολατρικό και πολιτισμικό πάρκο, ένας παγκόσμιας ακτινοβολίας βωμός αναστοχασμού, όπου ο σύγχρονος άνθρωπος θα εμπνευστεί τρόπους αποσύνδεσης της ευτυχίας απ' την κατανάλωση, θα βάλει όρια σ' όσα μπορεί να κατακτήσει, θα ξαναδεί τη φύση ως τροφό, δασκάλα, μούσα.

Φιλοδοξεί να δείξει εν μέσω της οξύτατης κρίσης, ελληνικής και πλανητικής, πως η Ελλάδα, από παρίας της οικουμένης, μπορεί να γίνει προνομιακός τόπος για την αναγκαία αλλαγή του κυρίαρχου καταστροφικού παραδείγματος, της άμετρης μεγέθυνσης σε ένα πεπερασμένο πλανήτη.

Φιλοδοξεί να δείξει πως η θεώρηση της Ελλάδας ως οικόπεδο και των πολιτικών της ως μεσιτών, όχι μόνο δεν τη βοηθά να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά αντίθετα συμβάλει στην όξυνσή της και στην περαιτέρω απαξίωση της χώρας.

Φιλοδοξεί να δείξει πως οι περιοχές natura έμειναν απροστάτευτες, τα μνημεία της εγκαταλείφθησαν, τα χωροταξικά της σχέδια έμειναν τρύπια γιατί θεωρήθηκαν εμπόδιο στη χυδαία ανάπτυξη της χώρας και πως τα πιο αναγκαία και επείγοντα σχέδια που θα έπρεπε πράγματι να γίνουν με διαδικασίες fast track αφορούν στην κάλυψη των χωροταξικών κενών, στην ανάδειξη των μνημείων σε πυκνό δίκτυο αξιοθέατων, στην σύσταση φορέων διαχείρισης των περιοχών natura. Η πρόκριση της σκηνοθεσίας αμφιλεγόμενων θέλγητρων, όπως τα υδροβόρα γκολφ δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος των φυσικών και πολιτισμικών μας πόρων.

Φιλοδοξεί να τεκμηριώσει τη σημασία της εντός οικισμών δόμησης, που πρέπει να ενθαρρυνθεί με την κατά προτεραιότητα σύνταξη του κτηματολόγιου των οικισμών και να υλοποιηθεί με πρότυπους αρχιτεκτονικούς και ενεργειακούς όρους. Η εντός οικισμών δόμηση μπορεί να είναι πολλαπλά επωφελέστερη απ' τα γκέτο πολυτελείας στις ακτές και τη χαοτική εκτός σχεδίου δόμηση.

Φιλοδοξεί σε μια αποκαλυπτική αντιπαράθεση παραδειγμάτων για τη διαχείριση αντίστοιχων περιοχών που θα πλουτίσει όλους με την απαραίτητη πληροφόρηση και γνώση, ώστε οι επιλογές μας να είναι ορθότερες.

Ένα τέτοιο συνέδριο, θα βοηθήσει την κοινωνία να πιστέψει στις δυνάμεις της.

Το συνέδριο, που συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, θα δείξει πως το ευαίσθητο μέλλον που αξίζει στην περιοχή συναρτάται με την ανάδειξη της Κρήτης ως παγκόσμιας πολιτισμικής και οικολογικής κιβωτού, πως το ταξίδι στην iCrete, στην iGreece μπορεί να καταστεί για το σύγχρονο άνθρωπο ισχυρότερη μόδα απ' το iphone και το ipad επειδή θα αντιστοιχίζεται με ζωτικές ανάγκες του απειλούμενου είδους των ανθρώπων».

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα