Δημήτρης Σαρρής

Απόψεις | 15.07.2015

Τα διάφορα κόμματα υπόσχονται το ίδιο πράγμα: την ευημερία του λαού, ωστόσο παρουσιάζονται να έχουν αγεφύρωτες διαφορές

Του Δημ.Κων. Σαρρή

Η Δημοκρατία ,ως πολιτικό σύστημα, στηρίζεται στην πολυφωνία , στην  ελευθερία  του λόγου και στην ελευθεροτυπία .

Η ύπαρξη ποικίλης  πολιτικής απόχρωσης κομματικών σχηματισμών, είναι δείγμα υγείας της  Δημοκρατίας.

Όπως όμως οι διάφορες θρησκείες ,από το δωδεκάθεο των αρχαίων Ελλήνων τον Χριστιανισμό, τον Εβραϊσμό ,τον Μουσουλμανισμό, τον Βουδισμό κλπ υπόσχονται στους πιστούς τους τούς όρους και τις προϋποθέσεις, αυτές ίσως διαφέρουν   μεταξύ τους ,για την κατάκτηση του ίδιου στόχου, της ουράνιας βασιλείας ,έτσι και τα διάφορα κόμματα υπόσχονται το ίδιο πράγμα: ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ,από διαφορετικούς όμως  δρόμους το καθένα, επιβαρύνοντας  οικονομικά ,δυσανάλογα τις διάφορες  κοινωνικές τάξεις και στρώματα ,ανάλογα  ποιών τα συμφέροντα εκφράζουν.

Ενώ λοιπόν ο τελικός  σκοπός τους  φαίνεται να είναι ο ίδιος ,η ευημερία του λαού ,παρουσιάζονται να έχουν αγεφύρωτες διαφορές, που τους οδηγούν σε ομηρικούς καυγάδες ,στα τηλεπαράθυρα και όχι μόνο, διαβεβαιώνοντας ,το καθένα, ότι διαθέτει το<<μαγικό ραβδί >>,που θα δώσει την λυτρωτική και ανώδυνη λύση στα καυτά προβλήματα του τόπου, με σκοπό την κατάκτηση του  λάφυρου της εξουσίας.

Συνήθως την λαϊκή ψήφο έλκει αυτό το κόμμα που θα υποσχεθεί απλές  λύσεις ,διαβεβαιώνοντας ένα εκλογικό σώμα ,το οποίο είτε δεν έχει τις αντοχές  είτε διάθεση ,που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της  οικονομικής κρίσης ,δεν θέλει να του θυμίζεις <<οικεία κακά>> και  αρέσκεται να του χαϊδεύεις τα αυτιά με εκμαυλιστικές υποσχέσεις, με την ίδια τελική κατάληξη :την απογοήτευση  του και την στροφή του στον επόμενο <<προφήτη>> για νέα απογοήτευση.

Στην Ελλάδα όμως ,τα τελευταία 5 χρόνια ,με την εφαρμογή των  μνημονίων, με όλες τις δυσμενείς  καταστρεπτικές συνέπειες για τον λαό μας που στενάζει ,ήταν και μια μοναδική ευκαιρία για την δοκιμασία στην πράξη των κυρίαρχων ιδεολογιών που διαπερνούν τα κόμματα εξουσίας της χώρα μας .

Το ίδιο πρόβλημα ,την έξοδο από την σοβούσα οικονομική κρίση ,εκλήθηκαν κατά σειρά να λύσουν  όλα τα κόμματα εξουσίας. Για πρώτη φορά τα πολιτικά κόμματα εξουσίας έδωσαν <<διαγώνισμα >> στα ίδια <<θέματα>>

ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ,Κυβερνήσεις τεχνοκρατών προσπάθησαν(2009-24/1/2015)  και ΣΥΡΙΖΑ ,επιτυγχάνοντας  κάποιες μικρές βελτιώσεις ,χωρίς όμως ουσιαστική επιτυχία.

Αντιπολίτευση σκληρή την περίοδο αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ, που υπόσχετο  μαγικές λύσεις .

Δεν περιορίστηκε όμως μόνο σε αυτό.

Με απλουστευτικό και καθόλου υπεύθυνο  τρόπο κατηγόρησε για χρόνια και τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ως υποταγμένους στους ξένους, ως εκβιαζόμενους, ως ξενόδουλους, ως πολιτικούς που λένε μόνο «ναι» στα αφεντικά της Ευρωζώνης. Με τον καιρό πείστηκαν και οι ίδιοι από το πάθος της δημαγωγικής τους ρητορικής, πείστηκε και ένα μεγάλο μέρος των ταλαιπωρημένων συμπολιτών μας. Μια <<σκληρή>> διαπραγμάτευση , πίστευαν  ότι θα ήταν αρκετή για να κερδίσει η Ελλάδα αυτά που οι ίδιοι υποσχόταν προεκλογικά και μετεκλογικά στους Ελληνες. Εξι μήνες μετά, με τις τράπεζες κλειστές και τους δυστυχείς συνταξιούχους να λιποθυμούν μπροστά στις τράπεζες εκλιπαρώντας για 120 ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύμμαχοί του μάλλον κατάλαβαν ότι οι πολιτικοί τους αντίπαλοι δεν ήταν προδότες, αλλά τώρα είναι αργά. Η σφοδρή σύγκρουση με την πραγματικότητα μας φορτώνει με αρκετά  δισεκατομμύρια επιπλέον χρέος.

Είχαν μάλιστα την λανθασμένη εκτίμηση , ότι το κόστος της εξόδου της χώρας από το ευρώ είναι τόσο μεγάλο, ώστε κανείς στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα μπορούσε να τη διανοηθεί.

Εννοείται ότι όσοι τόλμησαν να μιλήσουν για τον κίνδυνο Grexit χαρακτηρίστηκαν, στην καλύτερη περίπτωση, εντεταλμένοι κινδυνολόγοι, από τους αντιμνημονιακούς ιεροκήρυκες.

 Επί έξι μήνες, διαπραγματευτές πηγαινοέρχονταν στις Βρυξέλλες μεταφέροντας αυτή τη βεβαιότητα στις αποσκευές τους. Σ’ αυτήν την πεποίθηση βασίστηκαν και  όταν επιχείρησαν ρήξη με την Ευρωζώνη με το περίφημο Δημοψήφισμα ,του οποίου το μεγαλειώδες ΟΧΙ μετατράπηκε  τελικά σε ταπεινωτικό ΝΑΙ .

Και αυτό όταν διαπίστωσαν , την τελευταία στιγμή ,ότι διακατέχοντο από ψευδαισθήσεις , αναγκάσθηκαν να υπογράψουν <<μνημόνιο συνθηκολόγησης >>που  επέβαλλαν με τιμωρητική διάθεση  οι Κοινοτικοί μας Εταίροι,  για να περισώσουν ότι μπορούσε να περισωθεί, με την στήριξη των πολιτικών δυνάμεων που μέχρι πρότινος χαρακτήριζαν εθνικούς μειοδότες και ανίκανους , εντός της χώρας και στην Ευρώπη με την ενεργό στήριξη των ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ,που σνόμπαραν λίγο πριν, ενώ η χώρα μας   έφτασε  ένα βήμα πριν την καταστροφή.

Μετά λοιπόν τα αποτελέσματα των <<εξετάσεων>> που υποβλήθηκαν όλα τα κόμματα εξουσίας ,για επίλυση του ίδιου <<θέματος>>, την υπέρβαση της κρίσης ,τα οποία βαθμολογήθηκαν  όλα κάτω από την <<βάση>>, ένα μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα αναδίδεται από την στάχτη των ελληνικών ψευδαισθήσεων :Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, που εκφράστηκε στην Βουλή με 251 ψήφους,   σοφότερες και λιγότερο αλαζονικές  ,αφού  καμιά πολιτική δύναμη δεν μπορεί πια να επικαλεστεί ότι  κατέχει την ΥΠΈΡΤΑΤΗ ΑΛΉΘΕΙΑ ,συνεργαζόμενες  έμμεσα ή άμεσα, να δώσουν ρεαλιστική διέξοδο στο πρόβλημα που ταλανίζει την χώρα .

Τα περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά…

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα