Υγεία | 30.10.2014

Από το στρες και τα σπυράκια στην ευτυχία

Τρέλα, έλξη, φτερουγίσματα, ανορεξία, αϋπνία. Ολα αυτά τα προκαλεί ένα και μόνο πράγμα: Ο έρωτας. Νέα μελέτη τον βάζε στο μικροσκόπιο και καταλήγει στα πέντε στάδια του έρωτα, αναλύοντας τι επιπτώσεις έχει στην ανθρώπινη υγεία καθένα από αυτά. 

Πρώτο στάδιο: Πεταλούδες

Χαρακτηρίζεται από έντονη ερωτική τρέλα και σεξουαλική έλξη. Το ζευγάρι συνήθως σε αυτή τη φάση χάνει βάρος ενώ δεν αποδίδει τα μέγιστα στη δουλειά. Μερικοί από αυτούς ξεχνούν ακόμη και να φάνε. Δεν είναι περίεργο αν ειδικά οι άνδρες γεμίσουν με σπυράκια. Και αυτό γιατί η έκκριση τεστοστερόνης προκαλεί και αυξημένη έκρηση σμήγματος που δεν βρίσκει πάντα ανοιχτούς πόρους για να φύγει. 

Στάδιο δεύτερο: Το χτίσιμο της σχέσης

Η πρώτη ευχάριστη και τρελή περίοδος αρχίζει να υποχωρεί και τη θέση της καταλαμβάνει μια άλλη κατά τη διάρκεια της οποίας ουσιαστικά χτίζεται η σχέση. 
Συνήθως, τότε το ζευγάρι καταλαμβάνεται από ένα... ευχάριστο άγχος αφού δεν μπορούν να σκεφθούν τίποτα άλλο από την άνθηση της σχέσης τους. Πολλοί υποφέρουν από αϋπνίες, ενώ ένας στους τρεις δεν μπορεί να συγκεντρωθεί.

Τρίτο στάδιο: Εξομοίωση

Αφού  το ερώτημα «είναι ο κατάλληλος/η για μένα;» έχει απαντηθεί, τη θέση του καταλαμβάνει ένα άλλο: «Πάει καλά η σχέση;». Η σκέψη «είναι πιο σοβαρό απ' ότι νόμιζα» κυριαρχεί ενώ το ζευγάρι διαπιστώνει ότι ο ένας έχει αφομοιώσει τον άλλον στη ζωή του.

Τέταρτο στάδιο: Τιμιότητα

Είναι η περίοδος κατά την οποία τα μέλη του ζευγαριού δείχνουν το ένα στο άλλο τον πραγματικό του εαυτό. Και για το λόγο αυτό το άγχος χτυπάει «κόκκινο». Τότε αρχίζουν να εμφανίζονται και τα πρώτα σημάδια αμφιβολίας...

Πέμπτο στάδιο: Σταθερότητα

Αν το ζευγάρι περάσει το συναισθηματικό τεστ των προηγούμενων τεσσάρων σταδίων και φθάσουν αισίως στο πέμπτο, τότε εκεί θα βιώσουν αυξημένα επίπεδα εμπιστοσύνης και μεγάλη  οικειότητα. Είναι το στάδιο που νιώθουν ένα

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα