Κρήτη | 01.10.2014

Για διαδικασία - "παρωδία" έκανε λόγο η αντιπολίτευση.

Περίπου 40 λεπτά διήρκεσε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου, το οποίο συγκλήθηκε για να συνεδριάσειτο βράδυ της Δευτέρας, με πρόσκληση του 1/3 των δημοτικών συμβούλων, σε εφαρμογή διάταξης του Κώδικα Δήμων (άρθρο 67), με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο θέμα του Νοσοκομείου.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν ο Βουλευτής Κωστής Δερμιτζάκης και εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ των οποίων, ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, το Επιμελητήριο Λασιθίου, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Εργατικό Κέντρο, ο Σύλλογος Καφέ – Εστιατορίων – Μπαρ κ.α.

Στη συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» οι τρεις δημοτικές ομάδες της μειοψηφίας, ενώ απουσίασαν ο Δήμαρχος Αντ. Ζερβός και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όπως εξ άλλου είχε προαναγγείλει στη συνέντευξη της Παρασκευής ο ίδιος ο δήμαρχος. Προσήλθε, όμως, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Καλογεράκης, εξουσιοδοτημένος από τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας να μεταφέρει τη θέση της.

Ο κ. Καλογεράκης είπε ότι η ομάδα των συμβούλων της πλειοψηφίας συνεδρίασε την Παρασκευή και ομόφωνα αποφάσισε να μην παραστεί. «Κατά την άποψή μας, η χρήση της διάταξης του Ν.3852/2010 (αρθ. 67), θεωρείται ως άκαιρος και άτοπη, δεδομένου ότι υπάρχει θέμα προς συζήτηση, για το οποίο δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα κανείς να αντιληφθεί ότι η συναίνεση είναι πλήρης. Άρα θεωρήσαμε το ζήτημα όπως προέκυψε στη συνέχεια, ως μία κόντρα. Θεωρώ ατυχές γεγονός τη χρησιμοποίηση του άρθρου αυτού του νόμου για το συγκεκριμένο ζήτημα. Το άρθρο αυτό είναι σαφέστατο ότι προασπίζει τη μειοψηφία, σε περιπτώσεις που ο Πρόεδρος του Δ.Σ. αρνείται, κατά παράβαση του νόμου, αδικαιολόγητα, να φέρει ζητήματα ατασθαλιών, υποβάθμισης του Δημοτικού Συμβουλίου κλπ. σε συνεδρίαση».

Επίσης αναφέρθηκε στα όσα καταλογίστηκαν από τη μειοψηφία, ότι δηλαδή «προκαλεί το κοινό αίσθημα η τακτική της πλειοψηφίας να μην ακολουθεί τις προσταγές του νόμου, αλλά να κάνει χρήση εξωθεσμικών διαδικασιών» αφήνοντας σαφές αιχμές για τη δική του λειτουργία ως προέδρου, τόνισε ότι «αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα» και πρόσθεσε: «Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, το σχεδιασμό, την προοπτική, τις κινήσεις, τις πιέσεις και τελικά την ευθύνη την έχει η πλειοψηφία. Γιατί, εάν το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου αύριο υποβαθμιστεί ή κλείσει, η Ιστορία θα γράψει ότι υποβαθμίστηκε επί δημαρχίας Α. Ζερβού.

Δεν θα γράψει ότι συνέβη επί μειοψηφίας Δ. Κουνενάκη ή επί προεδρίας Καλογεράκη. Με τον τρόπο που η μειοψηφία αξιοποίησε το νομικό πλαίσιο για να χειριστεί το θέμα, εξουδετέρωσε ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα που είχε να χρησιμοποιεί το νόμο αυτό σε πραγματικά ζητήματα, που πιθανόν να διαφωνούσε με την πλειοψηφία και όχι για ένα ζήτημα που η ομοφωνία, η σύμπραξη και η κοινή πορεία είναι αποδεκτά…»

Αμέσως μόλις διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει απαρτία (παρόντες ήταν 11 από τους 27 δημοτικούς συμβούλους), άρα το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορούσε να συνεδριάσει για να λάβει αποφάσεις, ο Πρόεδρος κατέβηκε από το έδρανο του προεδρείου στα έδρανα της πλειοψηφίας, όπου αντήλλαξε ακόμη ορισμένες γνώμες κόντρα σε εκπροσώπους των συνδυασμών της μειοψηφίας, πριν αποχωρήσει από την αίθουσα.

«Παρωδία»

Ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας» Πανίκος Καρατσής χαρακτήρισε τη διαδικασία, όπως εξελίχθηκε, «παρωδία» και τη συζήτηση, ως «συζήτηση καφενείου…», τονίζοντας ότι αυτό όλο είναι «ντροπή»! Κατηγόρησε ευθέως τον κ. Καλογεράκη γιατί ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζει ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι μόνο την πλειοψηφία… «Μπορεί να έχει το δικαίωμα να ψηφίζει και να στηρίζει τις προτάσεις της πλειοψηφίας απ” όπου προέρχεται, αλλά στις συνεδριάσεις είναι πρόεδρος όλου του Δ.Σ.»

«Με ό,τι λέω δε σημαίνει ότι υποχρεωτικά συμφωνώ με τη σύγκληση ή μη του Δ.Σ. σήμερα, αλλά είναι δικαίωμα της κάθε παράταξης να κάνει αυτό που νομίζει. Αλίμονο αν έπαιρνε την άδεια της πλειοψηφίας κάθε φορά. Ο καθένας θα κριθεί για τις πράξεις του. Όμως, θεωρώ απαράδεκτο και προσβολή στο θεσμό, την απουσία και μάλιστα, «εκ προμελέτης», μιας και συνεδριάσατε και αποφασίσατε να μην παραστείτε. Αυτό αν δεν κάνω λάθος είναι κολάσιμο γιατί είναι παραβίαση νόμου. Αν φτάσαμε σήμερα στην κατάσταση που είμαστε είναι γιατί στην Ελλάδα ακριβώς δεν τηρήθηκαν οι νόμοι! Γιατί παραβιάστηκαν αισχρά, χυδαία και με βαρβαρότητα οι νόμοι. Και δυστυχώς συνεχίζουμε…», είπε ο κ. Καρατσής δηλώνοντας την αποχώρησή του.

«Κακή αρχή»

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γεωργ. Πάγκαλος, ο οποίος προσυπέγραψε την έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. για το θέμα του νοσοκομείου, την κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου. «Αυτό το πράγμα, όπως συζήτησα με πρώην δημάρχους και γραμματείς, συμβαίνει για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά αναγκάζεται η μειοψηφία να κάνει τέτοια πρόταση για έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αλλά η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε καμία περίπτωση δεν θα παρασυρθεί για να έλθει σε αντιπαράθεση με τις τοπικές κοινωνίες της Ιεράπετρας, της Σητείας, της Νεάπολης ή του Οροπεδίου. Η ευθύνη για ό,τι συμβεί στο νοσοκομείο, δεν επιρρίπτεται μόνο στο Δήμαρχο, αλλά για ό,τι συμβεί, την ευθύνη θα φέρει όλο το Δημοτικό Συμβούλιο.» Κάλεσε παράλληλα το όργανο να εκδηλώνει εξίσου το ενδιαφέρον του για όλα όσα απασχολούν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Αναφερόμενος στην εξαγγελία του Δημάρχου για σύσταση επιτροπής για το θέμα του νοσοκομείου όπου θα συμμετέχουν και οι βουλευτές, φορείς κλπ. ο κ. Πάγκαλος ανακοίνωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν θα συμμετάσχει στην επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει συγκεκριμένος βουλευτής που έκανε την πρόταση για την υποβάθμιση του νοσοκομείου. «Αύριο το πρωί θα αγωνιζόμαστε μαζί του για να κερδίσομε τι;», διερωτήθηκε. Κλείνοντας τόνισε ότι όσα συμβαίνουν σηματοδοτούν μια πολύ κακή αρχή, στον πρώτο κιόλας μήνα της νέας δημοτικής περιόδου…

«Υπεράσπιση της Δημοκρατίας»

Ο επικεφαλής του «Σύγχρονου Δήμου» Δημήτρης Κουνενάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι με την κίνησή του αυτή ο συνδυασμός του στοχεύει στην υπεράσπιση του νομικού μας πολιτισμού και της δημοκρατίας.

«Αυτή είναι η παρουσία και το χρέος μας στα κοινά. Υπάρχουν νόμοι που καθορίζουν διαδικασίες, αγώνες και προσπάθειες για την κατάκτηση δημοκρατίας ενός επιπέδου. Αυτό εκφράζεται και με το νόμο αυτό και το Δημοτικό Κώδικα, που προβλέπει τον τρόπο σύγκλησης του Δ.Σ. Άρα νομίμως συγκλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο και παρανόμως δεν παρευρίσκεται ο Δήμαρχος και κάποιοι άλλοι. Αυτό είναι πρωτοφανές και γι” αυτό πρέπει να δοθούν απαντήσεις στους πολίτες», είπε ο κ. Κουνενάκης, αναλύοντας τη θέση του συνδυασμού.

anatoly.com

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα