Κρήτη | 31.05.2013

Αντιπροσωπείας του Δήμου Αγίου Νικολάου

Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Γιάννη Εμίρη, είχαν ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, για την παραχώρηση δημοσίων ακινήτων στο Δήμο Αγίου Νικολάου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Ανδρέας Ταμπραντζής καθώς και η υπεύθυνη για θέματα της Περιφέρειας Κρήτης κα Αθανασοπούλου.
Η αντιπροσωπεία του Δήμου Αγίου Νικολάου ενημέρωσε τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για την κατάσταση που επικρατεί στα ακίνητα τα οποία βρίσκονται στη λίστα του Ταμείου και εκδήλωσε ενδιαφέρον για την παραχώρηση και αξιοποίηση τους.

Από τη συνάντηση προέκυψε ότι τα κτίρια που έχουν προεπιλεγεί είναι κατά βάση το κτίριο του πρώην Ειρηνοδικείου Αγίου Νικολάου καθώς και το Κτήμα του Καλού Χωριού. Η διαδικασία είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο, η ενημέρωση των αρμοδίων είναι ελλιπής και για οποιαδήποτε εξέλιξη ο Δήμος θα ενημερωθεί σχετικά.

Με έκπληξη επίσης διαπιστώθηκε ότι ανάμεσα στα ακίνητα που έχουν ήδη καταγραφεί βρίσκεται και το κτίριο της πρώην Νομαρχίας Λασιθίου καθώς και ο υδροβιότοπος του Αλμυρού.
Όσον αφορά το κτίρια του τελωνείου, του λιμεναρχείου και το φρουραρχείου δεν έχουν καταγραφεί ακόμα, επομένως το αίτημα για την αξιοποίηση και παραχώρηση τους θα υποβληθεί εκ νέου στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου, η οποία και είναι αρμόδια.

Υπόμνημα

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου παρέδωσε το παρακάτω σχετικό υπόμνημα:
«Στην πόλη του Αγίου Νικολάου υπάρχουν ελάχιστα δημόσια κτίρια με αποτέλεσμα να στερούμαστε γενικώς υποδομών .
Πληροφορούμαστε όμως ότι ορισμένα ιστορικά και διατηρητέα κτίρια τα οποία είναι ταυτισμένα με την πορεία και την ανάπτυξη του τόπου έχουν διατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση ή παραχώρηση.
Αναφερόμαστε στα παρακάτω:
1) Το κτίριο όπου μέχρι πρόσφατα στεγαζόταν το Ειρηνοδικείο Αγίου Νικολάου, το οποίο μεταφέρθηκε στη Νεάπολη και το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και διαθέτει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία.
2) Το παλαιό κτίριο του Λιμεναρχείου Αγίου Νικολάου δίπλα στη Λίμνη και το Λιμάνι της πόλης το οποίο είναι διατηρητέο.
3) Το κτίριο του Τελωνείου και της Αποθήκης, επίσης παλαιό κτίριο, διατηρητέο, δίπλα στο Λιμάνι της πόλης.
4) Μικρό οικόπεδο πίσω από τα δυο παραπάνω κτίρια τα οποία γειτνιάζουν και το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την αυλή τους.
5) Το παλαιό κτίριο του Φρουραρχείου, διατηρητέο και αυτό, στο Λιμάνι της Πόλης.
Τα παραπάνω κτίρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την κοινωνία και τον Δήμο Αγίου Νικολάου για πολιτιστικούς σκοπούς και για την προβολή του τουρισμού.
Γι αυτό παρακαλούμε για την παραχώρησή τους στον Δήμο Αγίου Νικολάου.
Υπάρχει επίσης ένα ακίνητο στη θέση «Άγιος Παντελεήμονας» στο Καλό Χωριό, δίπλα στην παραλία, το οποίο προ δυο ετών είχε εξαγγείλει ο τότε Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ότι θα παραχωρηθεί στον Δήμο Αγίου Νικολάου.
Το ακίνητο αυτό βρίσκεται σε αρχαιολογική ζώνη και δυστυχώς καταπατείται γύρωθεν και χρειάζεται προστασία και ανάπτυξη ώστε να στηρίξει πρωτίστως τον τουρισμό της περιοχής.
Ζητούμε να υλοποιηθεί η εξαγγελία της παραχώρησης και οπωσδήποτε να παραχωρηθεί στον Δήμο και στην Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου η παραλία του «Αγίου Παντελεήμονα» για τουριστικούς σκοπούς».

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα