Γαστρονομία | 29.09.2013

Μια απλή μακαρονάδα γίνεται υπέροχη, αν ακολουθήσεις πιστά τις παρακάτω απλές συμβουλές...

Για να ξεκινήσεις
Για κάθε κιλό ζυμαρικά, χρειάζεσαι τουλάχιστον τέσσερα λίτρα νερό. Χρησιμοποίησε, λοιπόν, μια μεγάλη κατσαρόλα, έτσι ώστε να έχεις αρκετό χώρο. Όταν το νερό αρχίζει να βράζει, πρόσθεσε τουλάχιστον δύο κ.σ. χοντρό αλάτι.

Για να μην κολλήσουν
Μπόλικο νερό και συχνό ανακάτεμα είναι το μυστικό για να μην κολλήσουν τα μακαρόνια. Δεν χρειάζεται να προσθέσεις λάδι στο νερό (είναι μάλιστα λάθος, καθώς εμποδίζει στη συνέχεια τη σάλτσα να «κολλήσει» στα μακαρόνια). Αφού ρίξεις τα μακαρόνια στο νερό, μη χαμηλώσεις τη φωτιά, ώστε να πάρουν βράση όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μη σκεπάζεις ποτέ την κατσαρόλα.

Όταν βράσουν
Τα μακαρόνια πρέπει να είναι al dente (να κρατάνε στο δόντι). Αν δεν έχουν βράσει θα έχουν αλευρώδη γεύση και ο πυρήνας τους θα είναι σκληρός. Αν έχουν παραβράσει θα είναι υγρά και χαλαρά. Ξεκίνα να τα δοκιμάζεις 2-3 λεπτά πριν από το χρόνο που προτείνουν οι οδηγίες της συσκευασίας. Να ξέρεις πως τα ζυμαρικά συνεχίζουν να βράζουν και αφού τα σουρώσεις.

Σούρωμα
Πριν σουρώσεις τα μακαρόνια, κράτησε 2 φλιτζάνια από το βρασμένο νερό – το άμυλο που περιέχει θα βοηθήσει τη σάλτσα σου να δέσει καλύτερα. Όταν τα ρίξεις στο σουρωτήρι ανακίνησέ τα, αλλά μην τους ρίξεις από πάνω νερό.

Τελευταία πινελιά
Ανακάτεψε κατευθείαν τα μακαρόνια με τη σάλτσα και ρίξε λίγο από το νερό που κράτησες, κάτι που θα δώσει μεγαλύτερη συνοχή στο πιάτο σου. Αν πάλι θέλεις να σερβίρεις τη σάλτσα χωριστά, ράντισέ τα με λίγο ελαιόλαδο και ανακάτεψέ τα καλά. Τα μακαρόνια συνεχίζουν να μαλακώνουν κι όταν τα ρίχνεις στη σάλτσα αφού εξακολουθούν να ρουφούν υγρά. Γι’ αυτό απομάκρυνέ τα από τη φωτιά νωρίτερα από τον αναγραφόμενο χρόνο μαγειρέματος στη συσκευασία. Έτσι, δεν θα λασπώσουν.

 

Πηγή: www.faysbook.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα