Κρήτη | 29.09.2014

Την Παρασκευή

  Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014, όλοι οι ιατροί, οι νοσηλευτές και οι εθελοντές του Πανεπιστημίου των Ορέων, θα μεταβούν στην Γέργερη του Δήμου Γόρτυνας, όπου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

     Θα λειτουργήσουν, τα Καφενεία των Ορέων, με τους άνδρες, όπου θα συζητηθεί η παραγωγή του οίνου, το μπόλιασμα και το κλάδεμα των δέντρων, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού και με τις γυναίκες, η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, οι τεχνικές ύφανσης, η οικιακή οικονομία και η τελειότητα των μοναδικών αυθεντικών χειροτεχνημάτων της Κρητικής Υφαντικής τέχνης, μεγάλης αξίας και διεθνούς αναγνωρισιμότητας. 

 

 ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ - 10:00 π.μ 

Ομάδα Οφθαλμιάτρων – Χωριό Γέργερη (ΚΑΠΗ Γέργερης)

Υπεύθυνος ομάδος:  κ. Ιωάννης Παλλήκαρης, καθ. Οφθαλμολογίας

Υπεύθυνος αποστολής:  κ. Όλγα Ηλιάκη, επιμελήτρια Οφθαλμολογίας ΠαΓΝΗ

 

Ομάδα Κλινικής Κοινωνικής & Οικογενειακής Ιατρικής  – Χωριό Γέργερη (Περιφερειακό Ιατρείο)

Υπεύθυνος ομάδος: κ. Χρήστος Λιονής,  καθ. Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Υπεύθυνος αποστολής: κ. Κωνσταντίνος Χλίβερος, Γεν. ιατρός, Επιμελητής Β’ ΕΣΥ

 

Ομάδα Νευροχειρουργικής -  Χωριό Γέργερη (Φυσικοθεραπευτήριο ΚΑΠΗ Γέργερης)

Υπεύθυνος ομάδος: κ. Αντώνης Βάκης, επικ. καθ. Νευροχειρουργικής

 

Ομάδα Νευρολογίας - Χωριό Γέργερη (Φυσικοθεραπευτήριο ΚΑΠΗ Γέργερης)

Υπεύθυνος ομάδος: κ. Γεώργιος Σπανάκης, Νευρολόγος

 

Ομάδα Ακτινοδιαγνωστικής -  Χωριό Γέργερη (Φυσικοθεραπευτήριο ΚΑΠΗ Γέργερης)

Υπεύθυνος ομάδος: κ. Κωνσταντίνος  Ψαθάκης, Ακτινολόγος

Πολιτισμός | 04.06.2013

Απόλυτα επιτυχημένη η μεγάλη εξόρμηση στα χωριά Γέργερη, Νύβριτος και Πανασσός του Δήμου Γόρτυνας.

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων ευχαριστεί τους εθελοντές καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και ΤΕΙ Κρήτης, τους ιατρούς και νοσηλευτές, που αφιέρωσαν γνώση και χρόνο, στην μεγάλη εξόρμηση στα χωριά Γέργερη, Νύβριτος και Πανασσός του Δήμου Γόρτυνας.

Σε συνεργασία με τις κλινικές του ΠαΓΝΗ και του ΒΕΜΜΟ -Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, της Οφθαλμολογίας, με τον καθ. Ι. Παλλήκαρη, την οφθαλμίατρο Ο. Ηλιάκη και την ομάδα των εθελοντών ιατρών, της Γενικής Ιατρικής με τους ιατρούς, Κ. Χλίβερο, Σ. Βραχνίδη και μια ομάδα εθελοντών φοιτητών ιατρικής, της Ψυχιατρικής με τον κ. Η. Πρασσά και την κ. Κ. Γαρεφαλλάκη και της Νευροχειρουργικής με τον επικ. καθ. Α. Βάκη και την κ. Κ. Μανωλίτση, εξέτασαν και υποστήριξαν 150 κατοίκους, ασθενείς, παιδιά και ηλικιωμένους.

Την Αλληλοδιδασκαλία των μαθητών, με την υποστήριξη της Περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Κρήτης, με τον κ. Α. Κλινάκη, η οποία υλοποιήθηκε ανάμεσα στα σχολεία, του Δημ. Σχολείου Γέργερης και του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου, συντόνισε, ο κ. Δημ. Καραγιώργος, επικ. καθ. Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την βοήθεια των διευθυντών και των δασκάλων των σχολείων. Οι μαθητές ανέπτυξαν θέματα σχετικά με την αντιρατσιστική εκπαίδευση, την φροντίδα της ελιάς και το ελαιόλαδο, ενώ ο λαϊκός ξυλογλύπτης Γ. Καψάλης, παρουσίασε και δίδαξε στα παιδιά την τέχνη του.

Στο Καφενείο των Ορέων, με τους άνδρες στην Νύβριτο, επιστήμονες διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, ο καθ. Ιωάννης Παλλήκαρης και ο κ. Ζαχ. Κυπριωτάκης, καθ. Βοτανολογίας ΤΕΙ, συζήτησαν με τους ντόπιους κατοίκους, θέματα σχετικά με την τοπική οικονομία, τα κηπευτικά, τα βότανα και τις ελιές, με αγωνία και διάθεση να βοηθήσουν με όλους τους τρόπους και τα μέσα που διαθέτουν, τους ανθρώπους των χωριών, ώστε να μείνουν και να δημιουργήσουν στο τόπο τους. Επίσης και όλους όσους επιστρέφουν από τις πόλεις, να στραφούν στη γη και στα παραδοτέα των γονέων τους και μέσα από αυτά, να ζήσουν χαρούμενοι, απολαμβάνοντας αυτό που οι ίδιοι παράγουν και όχι να ζουν με την αγωνία του εύκολου κέρδους, του δανεισμού και των επιδοτήσεων.

Στο Καφενείο των γυναικών στο χωριό Γέργερη, τοπικές υφάντριες συναντήθηκαν με την ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, την κ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, την κ. Μ. Χρηστάκη, τον επικ. καθ. κ. Δ. Καραγιώργο και την κ. Κ. Γαρεφαλλάκη και συζήτησαν με τις γυναίκες της περιοχής, για την αξία του χειροποίητου και της υφαντικής τέχνης στην Κρήτη, την αποστολή Πηνελόπη Gandhi, τις τοπικές τεχνικές, τα ξόμπλια και τον πολιτισμό του αργαλειού.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία και η συμβολή του Δήμου Γόρτυνας και της κ. Ιωάννας Αναστασάκη, η οποία συνέβαλε με την εξαίρετη προσωπικότητα, την εργατικότητα και τον ενθουσιασμό της, στην απόλυτη επιτυχία της αποστολής στον Δήμο Γόρτυνας.

Ο δήμαρχος Γόρτυνας κ. Ν. Σχοιναράκης, ο αντιδήμαρχος κ. Α. Πρυνιανάκης, μαζί με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, συνεχίζοντας την πανάρχαια συνήθεια των Κρητών, παρέθεσαν πλούσια εδέσματα, καταθέτοντας την ευχαρίστηση και την αδελφοσύνη τους.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα