Κόσμος | 31.12.2012

Σύμφωνα με έκθεση

Ο μεγαλύτερος αριθμός εκατομμυριούχων στη Λατινική Αμερική συγκεντρώνεται στη Βραζιλία και το Μεξικό, οι οποίες αποτελούν εξίσου τα δύο κράτη με τη μικρότερη φορολογία στην ατομική περιουσία, επισημαίνει η Οικονομική Επιτροπή για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (Cepal), σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε στα τέλη του τρέχοντος μηνός.

«Στη Λατινική Αμερική, η Βραζιλία βρίσκεται επικεφαλής των χωρών που αριθμούν τους περισσότερους εκατομμυριούχους (30), ακολουθούμενη από το Μεξικό (11)», υποστηρίζεται στην έκθεση για την οικονομική αφρόκρεμα της ηπείρου, τις ανισότητες και τη φορολογία, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και εκπονήθηκε από τους ειδικούς της Cepal.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χιλή, με τέσσερις εκατομμυριούχους κι έπονται η Αργεντινή, η Βενεζουέλα κι η Κολομβία, με τρεις εκατομμυριούχους έκαστη.

Μεταξύ του 2005 και του 2007, οι φόροι επί της ατομικής περιουσίας στο Μεξικό αντιπροσώπευαν μόλις το 0,18% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ στη Βραζιλία το 0,44%, ποσοστά που απείχαν κατά πολύ από αυτά σε άλλες λατινοαμερικανικές χώρες, όπως η Βολιβία (0,62%), η Χιλή (0,59%) κι η Κολομβία (0,54%).

Σύμφωνα με το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό Forbes, το 2012 υπήρχαν 1.153 εκατομμυριούχοι σε ολόκληρο τον κόσμο, με επικεφαλής τον Μεξικανό Κάρλος Σλιμ, του οποίου η περιουσία ξεπερνά αυτήν των Αμερικανών Μπιλ Γκέιτς και Ουόρεν Μπάφετ.

Απεναντίας, «υπάρχουν πάνω από δύο δισεκ. άνθρωποι, οι οποίοι φυτοζωούν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα, γεγονός που αντανακλά τις ακραίες ανισότητες στην παγκόσμια οικονομία», υπογραμμίζεται στην ίδια έκθεση της Cepal.

«Η ακραία συγκέντρωση εσόδων και περιουσίας στα χέρια μεγάλων ελίτ απονομιμοποιεί τον καπιταλισμό ως σύστημα, το οποίο αφ’ ενός δημιουργεί ανισότητες κι αφ’ ετέρου διαπλάθει ευκαιρίες πλουτισμού», σημειώνεται στην ίδια έκθεση.

Η χώρα με τους περισσότερους εκατομμυριούχους στον κόσμο παραμένουν οι ΗΠΑ με 412, ακολουθούμενη από την Κίνα (115), τη Ρωσία (101) και την Ινδία (55).

protothema

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα