Κρήτη | 31.07.2014

Επίσκεψη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού στη ΔΕΥΑ Ρεθύμνου

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρεθύμνου (ΔΕΥΑΡ) πραγματοποίησε ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός, συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Ρεθύμνου Γ. Βλαστό και τον Γ. Μονιάκη, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ. Ο κ. Α. Ξανθός ενημερώθηκε αναλυτικά για το έργο, τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις προοπτικές της δημοτικής επιχείρησης από τον Πρόεδρο της κ. Α. Μαλά, τον Γενικό Διευθυντή κ. Γ. Παπαδάκη και τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων κ. Μ. Βρυλλάκη. Συζήτησε επίσης με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΡ για τα εργασιακά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι η ΔΕΥΑΡ καλείται να επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό κοινωφελές έργο που αφορά τις αυξημένες ανάγκες ύδρευσης και διάθεσης των λυμάτων του νέου Καλλικρατικού Δήμου, με πολύ λιγότερο προσωπικό (μειωμένο κατά 25% περίπου σε σχέση με την προ Καλλικράτη περίοδο), με δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης που χρειάζονται συνεχή συντήρηση, με ένα Βιολογικό που χρειάζεται επειγόντως επέκταση και αναβάθμιση, λειτουργώντας στα όρια της δυναμικότητας του και με το μηχανολογικό εξοπλισμό του να έχει εξαντλήσει το χρόνο ζωής του. Οι εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΡ επεσήμαναν τον κίνδυνο ασφαλούς επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων του Δήμου λόγω της καθυστέρησης στη χρηματοδότηση του έργου της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού-κομποστοποίησης της λυματολάσπης. Το έργο αυτό, μαζί με τα δίκτυα μεταφοράς των λυμάτων από τις περιοχές των πρώην Δήμων Αρκαδίου και Νικηφόρου Φωκά, είναι επείγουσα ανάγκη να «ξεβαλτώσει» και να ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ-ΣΕΣ (ΕΠΠΕΡΑΑ) για να ολοκληρωθεί στον προβλεπόμενο χρόνο η κατασκευή του, που διακόπηκε λόγω της μνημονιακής περικοπής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που συζητήθηκε στη συνάντηση, ήταν η επίσης οριακή κατάσταση στην υδροδότηση της πόλης, τα προβλήματα υπεράντλησης και υφαλμύρισης του πόσιμου νερού από τις πολλαπλές γεωτρήσεις που λειτουργούν, καθώς και η ανάγκη αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης και καλύτερης διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής.

Τέλος, τέθηκε με έμφαση το πρόβλημα της απαίτησης του Υπουργείου Εσωτερικών για απογραφή προσωπικού και ένταξης στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών μιας επιχείρησης όπως η ΔΕΥΑΡ, που λειτουργεί ανταποδοτικά, μισθοδοτεί το προσωπικό της με ίδιους πόρους (έχοντας μειώσει ήδη 50% περίπου το συνολικό μισθολογικό της κόστος με τις περικοπές που έγιναν και την απόλυση των συμβασιούχων που προηγήθηκε), και ήδη υπάρχει θετική δικαστική απόφαση στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε το Σωματείο Εργαζομένων. Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΡ θεωρούν ακατανόητη την απαγόρευση πρόσληψης εντελώς απαραίτητου τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού, αφού δεν υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση για το Κράτος, γεγονός που υποχρεώνει την επιχείρηση σε ανάθεση του δύσκολου και εξειδικευμένου έργου της συντήρησης του δικτύου και της επιδιόρθωσης των βλαβών σε ιδιωτικά συνεργεία, με πολύ μεγαλύτερο τελικό κόστος. Επίσης θεωρούν πολύ σημαντικό πρόβλημα την αδικαιολόγητη αύξηση του ενεργειακού κόστους της ΔΕΥΑΡ, λόγω της χρέωσης από τη ΔΕΗ του ηλεκτρικού ρεύματος με βάση οικιακό και όχι βιομηχανικό τιμολόγιο.

Ο κ. Α. Ξανθός δήλωσε την πολιτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας για να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων. Η Αυτοδιοίκηση μαζί με τους κοινωνικούς φορείς και τα κινήματα πόλης οφείλουν να πρωτοστατήσουν σ’ αυτό τον αγώνα, υπερασπίζοντας το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην επαρκή πρόσβαση σε ένα ζωτικής σημασίας δημόσιο αγαθό όπως το νερό, που έχει επιλεγεί από τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική ως πεδίο ιδιωτικοποίησης και κερδοσκοπίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι θα αναδείξει στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου το θέμα της επανεκκίνησης του έργου της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, που αποτελεί βασική προτεραιότητα για την αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου Ρεθύμνου και η αναπτυξιακή, κοινωνική και υγειονομική σημασία του είναι προφανής.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα