Κόσμος | 01.09.2013

Η καγκελάριος παραδέχθηκε ότι κανείς δε γνωρίζει τι θα συμβεί στην Ελλάδα...

Η Ελλάδα και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσιμης τηλεμαχίας μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ και του Πέερ Στάινμπρουκ εν όψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου για την Καγκελαρία της Γερμανίας.

Στο φλέγον ζητημα της ελληνικής κρίσης και σε ερώτηση για το αν η Ελλάδαθα χρειαστεί περισσότερα χρήματα, η Αγκελα Μέρκελ απάντησε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει και μία τρίτη δέσμη μέτρων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί προβλέψει πόσο μεγάλο θα είναι. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Ως Καγκελάριος θα πρέπει να φροντίσω για αυτό: ότι θα διατηρηθούν οι πιέσεις για μεταρρυθμίσεις».

«Η Ελλάδα εισήχθη στην ευρωζώνη χωρίς να έχει συμπλήρώσει τους όρους και η συμφωνία για σταθερότητα και ανάπτυξη είχε παγώσει υπό την ηγεσία των προκατόχων της Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων», δήλωσε η κ. Μέρκελ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Σρέντερ. «Η χώρα δεν είχε μόνο σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Πέερ Στάινμπρουκ ανέφερε ότι «κανείς δεν μπροούσε να φανταστεί το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα, ωστόσο εμείς θα είχαμε ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος διατήρησε επιθετική στάση ως προς τον τρόπο που η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ χειρίστηκε την κρίση, ενώ τόνισε ότι θέλει να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανακτήσει την «ορμητικότητά» της.

Αναφερόμενος δε, στις χώρες της κρίσης χρέους υποστήριξε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να ανοικοδομήσουν τις οικονομίες τους και όχι αποκλειστικά μέτρα αυστηρής λιτότητας.

Οσον αφορά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η επίλυσή της είναι προς το συμφέρον τους και για αυτό «ενδιαφερόμαστε να δώσουμε λύση». Ο Πέερ Στάινμπρουκ τόνισε ότι «δεν πρόκειται για κρίση χρέους αλλά για τραπεζική κρίση. Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Το ζήτημα της Συρίας
Για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Γερμανίας σε μία στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και οι δύο υποψήφιοι απάντησαν κατηγορηματικά όχι.

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα έχει εντατικές συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, στο περιθώριο της συνόδου G20, ενώ χαρακτήρισε «παρανοϊκό έγκλημα» τη χρήση χημικων όπλων από το καθεστώς Άσαντ.

πηγή: ethnos.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα