Κόσμος | 04.11.2014

Η Γοντσέχ καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους γιατί προσπάθησε να παρακολουθήσει έναν διεθνή αγώνα βόλεϊ

Απεργία πείνας ξεκίνησε το Σάββατο η νεαρή Ιρανοβρετανή Γοντσέχ Γαβαμί, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους γιατί θέλησε να παρακολουθήσει έναν αγώνα βόλεϊ ανδρών στην Τεχεράνη.

«Άρχισε απεργία πείνας το Σάββατο. Δεν τρώει καθόλου στερεά τροφή, δεν πίνει τίποτε», δήλωσε ο αδελφός της Ιμάμ Γαβαμί. Η ιρανική δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη επικυρώσει την ποινή της. 

Ο αδελφός της διευκρίνισε ότι ο δικηγόρος της Γοντσέχ είδε το δικαστικό έγγραφο σχετικά με την καταδίκη της και ότι η προθεσμία για την επίσημη ανακοίνωση της ποινής έχει πλέον εκπνεύσει. «Η υπόθεση δεν είναι σαφής, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θέλουν να δημοσιοποιήσουν το έγγραφο ενώ έλαβαν την απόφαση. 

Είναι μια υπόθεση που μας ανησυχεί τρομερά, δεν έχουν νομική βάση για να την κρατούν προφυλακισμένη», πρόσθεσε.

Η Γοντσέχ καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους γιατί προσπάθησε να παρακολουθήσει έναν διεθνή αγώνα βόλεϊ μεταξύ του Ιράν και της Ιταλίας στην Τεχεράνη στις 20 Ιουνίου.

Οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να παρακολουθούν αγώνες βόλεϊ και ποδοσφαίρου στην Ισλαμική Δημοκρατία υπό το επίσημο πρόσχημα της προστασίας τους από τυχόν ανάρμοστες συμπεριφορές οπαδών.

Η νεαρή γυναίκα είχε ήδη πραγματοποιήσει απεργία πείνας δύο εβδομάδων τον Οκτώβριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή της και την μη διεξαγωγή δίκης, σύμφωνα με τη σελίδα στο Facebook(Free Ghoncheh Ghavami) μέσω της οποίας η οικογένεια και οι φίλοι της ξεκίνησαν εκστρατεία για την απελευθέρωσή της.

Η νεαρή είχε συλληφθεί στις 20 Ιουνίου ενώ μετείχε σε συγκέντρωση γυναικών που ήθελαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Αφέθηκε ελεύθερη μερικές ώρες αργότερα και συνελήφθη εκ νέου μέρες μετά όταν επέστρεψε στο αστυνομικό τμήμα για να πάρει τα πράγματά της.

Το Λονδίνο εξέφρασε την Κυριακή την «ανησυχία» του για τη δικαστική απόφαση. «Διερωτώμαστε για το κίνητρο των διώξεων, το δίκαιο χαρακτήρα της δίκης και τις συνθήκες κράτησης της Γοντσέχ Γαβαμί», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την απόφαση «φρικτή». «Είναι σκανδαλώδες το ότι αυτή η νέα γυναίκα είναι φυλακισμένη απλώς γιατί δήλωσε ειρηνικά ότι οι Ιρανές είναι θύματα διακρίσεων στο Ιράν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα