Κρήτη | 21.08.2014

Σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου

Επιστολή στον υπουργό απέστειλε η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου καλώντας τον να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διαφαλιστούν τα αγροτικά προϊόντα του Λασιθίου από το εμπάργκο της Ρωσίας.

Στην επιστολή αναφέρεται:

Σύσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το Ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της περιοχής του Λασιθίου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014 στις 12:00 το πρωί στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου με την συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Αντιδήμαρχων, Περιφερειακών Σύμβουλων, των εκπροσώπων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεραμβέλλου, Σητείας, Ιεράπετρας, Οροπεδίου, του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κουτσουρά «Φοίνικας», του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή», του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Το Νησί», του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Καμίρος», του εμπορικού Συλλόγου Κρήτης και Γεωπόνων της Π.Ε. Λασιθίου καταλήξαμε στα εξής:

Η περιοχή του Λασιθίου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αγροτικό εισόδημα των πρώιμων κηπευτικών. Το πολιτικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στη σχέση μας με τη Ρωσικές Χώρες θα επιφέρει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής καθώς πολλά από τα προϊόντα καταλήγουν σε Ρωσικές Αγορές. Κρίσιμο λοιπόν είναι να υπάρξει προσπάθεια για άρση του εμπάργκο και άμεση διπλωματική διαχείριση της κατάστασης ώστε να αποφευχθεί κατά το δυνατό η αναστάτωση της ισορροπίας των αγορών των αγροτικών προϊόντων που κυρίως θα βλάψει τις Νότιες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι σημαντικό να διασφαλιστούν τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας και σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες της ΕΕ που παράγουν παρόμοια με εμάς προϊόντα. Για το λόγο αυτό ζητούμε την άμεση κατάρτιση ενός ευρωπαϊκού και εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης (τόσο στις εξαγωγές όσο και στον τουρισμό), διότι η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει διαπραγμάτευση με άλλες χώρες που διεκδικούν το κομμάτι της «πίτας» που χάνει η ΕΕ και αυτό που προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο να χαθεί οριστικά η ρωσική αγορά.

Ζητούμε την αποζημίωση της παραγωγής τόσο από τις άμεσες ζημιές όσο και από τις έμμεσες.  Οι έμμεσες έχουν να κάνουν με τον κίνδυνο οριστικής απώλειας της ρωσικής αγοράς, την μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη διάλυση εμπορικών συμφωνιών κλπ.  Στα πλαίσια αυτά απαιτούμε από το υπουργείο να δοθεί το γρηγορότερο δυνατό η εντολή καταγραφής ζημιών προς τις υπηρεσίες και να γίνει η εκτίμηση των έμμεσων επιπτώσεων με τεκμηριωμένα στοιχεία προηγούμενων ετών.  Έτσι ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων από το Μηχανισμό Ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω Κρίσης.

Παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθεια εξεύρεσης νέων αγορών για τα Ελληνικά προϊόντα καθώς υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  ενώ η υπερπροσφορά προκαλεί έντονες πτωτικές πιέσεις στις τιμές.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα