Πολιτισμός | 26.06.2014

Τι κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του νησιού

Κόκκινο "χτύπησαν" τα θερμόμετρα σε ολόκληρη τη χώρα με τον καύσωνα να κάνει αισθητή την ... εμφάνιση του. Σε επίπεδο Κρήτης το θερμόμετρο κατέγραψε θερμοκρασίες που άγγιξαν ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου με την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική και τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας να βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο!

Σε επίπεδο Ηρακλείου οι μετεωρολογικοί σταθμοί καταγράφουν θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 30 ως 38 βαθμούς Κελσίου. 

Τις μεσημβρινές ώρες:

Στο Μεταξοχώρι το θερμόμετρο έδειχνε 37.8 βαθμούς ενώ στις Μοίρες 37. 

Στο Λασίθι οι υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ήταν ως 35 βαθμοί 

Στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στα Ρούστικα το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο με θερμοκρασία 38.8  ενώ στα Ανώγεια ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στο 33.3 και στο Σπήλι άγγιξε τους 37 βαθμούς

Στα Χανιά ο σταθμός του Αλικιανού κατέγραψε θερμοκρασία 38.4 στις Βρύσσες 37.6   στην Κουντούρα  39.6  και στο Φαράγγι της Σαμαριάς  37.1  

 

Γενικές συμβουλές:

 

 

- Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

- Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

- Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.

- Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.

- Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.
Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.

- Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

- Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα