Ελλάδα | 29.03.2016

Εθελοντική πρωτοβουλία


Τις δυσπρόσιτες ακτές τις Σάμου καθάρισαν από σωσίβια και βουλιαγμένες βάρκες, πριν από λίγες ημέρες, εθελοντικές ομάδες, πολίτες και οργανώσεις με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου.

Στη δράση καθαρισμού συμμετείχαν: 20μελής ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, οι Εθελοντικές Ομάδες Δασοπυρόσβεσης Σαμίων, Βαθέος και Παλαιοκάστρου, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σάμου, το Λιμεναρχείο Σάμου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, η Ολλανδική οργάνωση Boat Refugee Foundation, η Μητρόπολη Σάμου, ο Δήμος Σάμου και η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.
Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος η συγκεκριμένη δράση είναι η πρώτη από μια σειρά εθελοντικών καθαρισμών βυθού και ακτών του νησιού, που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες με στόχο την αποφόρτιση της ακτογραμμής από τα συσσωρευμένα πλαστικά απορρίμματα.

Οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου σημειώνουν πως είναι «πλέον επιτακτική ανάγκη να συγκεντρωθούν τα χιλιάδες σωσίβια και οι εκατοντάδες βάρκες που βρίσκονται διάσπαρτες ακόμα και στις πιο απόκρημνες και δυσπρόσιτες περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου». Κι αυτό διότι «τα σωσίβια σιγά-σιγά θα αρχίσουν να θρυμματίζονται και να αποτελούν μία μη-ανακτήσιμη μορφή ρύπανσης, καθώς διασπώνται σε μικρά κομμάτια και ίνες που γρήγορα θα εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα. Οι βάρκες, πέραν του ότι αποτελούν ρύπο, εάν παρασυρθούν και πάλι στο πέλαγος αποτελούν κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα, ακόμα και σε σχετικά μεγάλα σκάφη». 

Πηγή: tanea.gr
 

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα