Κόσμος | 03.04.2014

"Κάντε γιόγκα να ηρεμήσετε"

Οι πολιτικοί των ΗΠΑ πρέπει να ηρεμήσουν, να κάνουν ενδεχομένως λίγη γιόγκα και να αποδεχθούν ότι η Κριμαία αποτελεί πλέον τμήμα της Ρωσίας, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης, προβαίνοντας σε πρωτοφανή καυστικά σχόλια για τη χώρα που ήταν άλλοτε ο αντίπαλος της Ρωσίας στον Ψυχρό Πόλεμο.

Η προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία τον περασμένο μήνα βάθυνε την χειρότερη κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ανατολής - Δύσης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πριν από δύο δεκαετίες. Οι χώρες της Δύσης επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων και επιχειρηματιών που πιστεύεται ότι ανήκουν στο περιβάλλον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

 «Τι μπορούμε να συμβουλέψουμε τους Αμερικανούς συναδέλφους μας να κάνουν; Να περνούν περισσότερο χρόνο στην εξοχή, να κάνουν γιόγκα, να επιμείνουν σε δίαιτες με συνδυασμούς φαγητών, ίσως να παρακολουθήσουν κάποιες κωμικές σειρές στην τηλεόραση» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Οι δηλώσεις του αυτές δημοσιεύθηκαν μετά την ανακοίνωση από Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η Ουάσιγκτον προσέθεσε την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, τη NASA, στον κατάλογο των φορέων που τους απαγορεύτηκε να έρχονται σε επικοινωνία με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης στο πλαίσιο μιας συμβολικής κίνησης με στόχο να κλιμακωθεί η πίεση στη Ρωσία.

Ο Ριάμπκοφ υπογράμμισε ότι αυτό το πάγωμα των διμερών σχέσεων έχει προκαλέσει «γελοίες καταστάσεις» καθώς για παράδειγμα συναντήσεις μεταξύ των μετεωρολόγων των δύο χωρών έχουν ακυρωθεί.

«Τι να γίνει, αυτή είναι η επιλογή των Αμερικανών» τόνισε ο ίδιος.

 «Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η αμερικανική ηγεσία έχει "εμμονές" και ότι εκείνοι έχουν αποτύχει να αποδεχθούν την κατάσταση που έχει σε μεγάλο βαθμό προκληθεί από τη γραμμή (που έχουν ακολουθήσει) οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους να φέρουν αντιρωσικές δυνάμεις στην εξουσία στην Ουκρανία».

newsit.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα