Κόσμος | 31.12.2012

Η αυστριακή πρωτεύουσα υποδέχεται με 800.000 επισκέπτες τη νέα χρονιά

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και άλλες αρνητικές συγκυρίες μέσα στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν, δεν επηρέασαν σε τίποτε τον τουρισμό στη Βιέννη, η οποία, κατά τη χρονιά που φεύγει, κατέγραψε αριθμό-ρεκόρ διανυκτερεύσεων, στην ιστορία της, φτάνοντας τα 12 εκατομμύρια.

Μάταια, κάποιος αναζητούσε τις ημέρες πριν από τις γιορτές Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δωμάτιο σε όλη την πόλη και τα περίχωρα, αφού δεν υπήρχε τίποτε ελεύθερο, παρά το γεγονός πως πρόσφατα εγκαινιάστηκαν αρκετές νέες ξενοδοχειακές μονάδες, με εκατοντάδες επιπλέον νέες κλίνες.

Χαρακτηριστική είναι η σημερινή - παραμονή Πρωτοχρονιάς -- κοσμοσυρροή, ήδη από το μεσημέρι, στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας στις δεκάδες των εκδηλώσεων για την υποδοχή της Νέας Χρονιάς, με τις δώδεκα κυριότερες από αυτές, στις οποίες αναμένονται, μέχρι τις πρωινές ώρες αύριο, πάνω από 800.000 επισκέπτες, να βρίσκονται στο λεγόμενο «Μονοπάτι του Σιλβέστρου», ξεκινώντας από την τεράστια Πλατεία του Δημαρχείου και καταλήγοντας στο φημισμένο λούνα παρκ του Πράτερ.

Ο αριθμός-ρεκόρ των 12 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων το 2012, ξεπερνά ακόμη και εκείνο των διανυκτερεύσεων τη χρονιά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που διεξήχθη στην αυστριακή πρωτεύουσα το 2008, ενώ είναι ο μεγαλύτερος που καταγράφεται για τη θεωρούμενη ως «πρωτεύουσα της μουσικής» Βιέννη, των σχεδόν 1,7 εκατομμυρίων κατοίκων, μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήδη, μέχρι το Νοέμβριο φέτος, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων είχε αγγίξει τα 11, 2 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση 7,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι, που είχε θεωρηθεί χρονιά-ρεκόρ, ενώ καταγράφηκαν διψήφια ποσοστά αύξησης στις διανυκτερεύσεις Ρώσων, Ιταλών, Βρετανών, Γάλλων, αλλά ακόμη και Ισπανών, τουριστών.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή αύξηση σημείωσαν τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, φέτος, οι διανυκτερεύσεις τουριστών από τη Ρωσία, οι οποίοι, πέραν των άλλων προσφορών της, επιλέγουν τη Βιέννη και για αγορές πολυτελών ειδών.

Μέχρι πριν τρία χρόνια, αρχικός στόχος της πόλης της Βιέννης ήταν η διατήρηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων πάνω από το «μαγικό» δέκα εκατομμύρια, έχοντας απώτερο στόχο, μέχρι το 2015, τα ένδεκα εκατομμύρια, κάτι που επιτεύχθηκε όμως ήδη πέρσι, δηλαδή τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Η Βιέννη κατέκτησε φέτος, για τέταρτη στη σειρά χρονιά, την πρώτη θέση ως «η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα», στον κατάλογο των 215 μητροπόλεων του κόσμου, που αξιολογούνται σε ετήσια βάση από διεθνείς εταιρείες, ενώ πέρσι είχε ανακηρυχτεί - και μάλιστα για τέταρτη στη σειρά χρονιά – η παγκόσμια «πρωτεύουσα των συνεδρίων».

Newsbeast

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα