Υγεία | 29.06.2014

Ο συσσωρευμένος θυμός και το στρες προκαλούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ακόμη και για δευτερεύουσες αιτίες

Οι ειδικοί προειδοποιούν: ο θυμός απειλεί τη ζωή σας. Αναγνωρίστε τα σημάδια που δείχνουν μειωμένες αντοχές του νευρικού σας συστήματος και λάβετε μέτρα για να απαλλαγείτε από το βαρύ ψυχικό φορτίο. 

Οι οικονομικές δυσκολίες, η ανεργία, ο αγώνας για την επιβίωση φέρνουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους ανθρώπους στα όρια της «έκρηξης».

Ο συσσωρευμένος θυμός και το στρες προκαλούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ακόμη και για δευτερεύουσες αιτίες: ένας μποτιλιαρισμένος δρόμος, η ουρά στην τράπεζα, ένα λεωφορείο που «χάθηκε» είναι ικανά να προκαλέσουν οργή.

Ομως η εποχή απαιτεί ψυχικές αντοχές και οι επιστήμονες προτείνουν τρόπους για να βοηθήσετε τον εαυτό σας. 

Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση των προειδοποιητικών ενδείξεων: έντονος εκνευρισμός για ασήμαντες αιτίες, ανυπομονησία, συνεχής γκρίνια, επικριτική στάση απέναντι στους άλλους, αλλά και ταχυκαρδίες ή αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Συχνά ο παρατεταμένος θυμός εκδηλώνεται με σωματικά προβλήματα ή αποτυπώνεται στις εκφράσεις του προσώπου. 

Μετά τον εντοπισμό του προβλήματος θα πρέπει να αναζητήσετε τις πηγές του θυμού σας, να ιεραρχήσετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας χωρίς να θέτετε υπερβολικούς στόχους, ενώ, τέλος, μπορείτε να εφαρμόσετε τα εξής βήματα ώστε να αντεπεξέλθετε στην καθημερινότητα και να ανακουφίσετε τον εαυτό σας:

1. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Η γυμναστική χαλαρώνει τους μύες και ενισχύει την αυτοσυγκέντρωση. Επίσης αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, της «ορμόνης της ευτυχίας» που ρυθμίζει την ψυχική διάθεση του ατόμου. Προτιμήστε ασκήσεις μέτριας έντασης -ιδανικά το περπάτημα ή το ήπιο τρέξιμο-, καθώς οι έντονες ασκήσεις ενισχύουν το στρες.

2. Μάθετε να χαλαρώνετε αναπνέοντας σωστά. Η εκμάθηση της διαφραγματικής αναπνοής βοηθά σημαντικά στη χαλάρωση. Ξαπλώστε στο κρεβάτι ή καθίστε σε μία καρέκλα και ακουμπήστε τα χέρια σας στην κοιλιά, ώστε οι άκρες των δαχτύλων να ακουμπούν μεταξύ τους. 

Εισπνεύστε από τη μύτη και «τραβήξτε» τον αέρα μέσα στην κοιλιά σας, ώστε αυτή να φουσκώσει. Κρατήστε την αναπνοή σας μερικά δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια εκπνεύστε από το στόμα, ώστε η κοιλιά σας να γίνει επίπεδη. Εξασκηθείτε αρκετές φορές την ημέρα. Τη στιγμή εκείνη προσπαθήστε να σκεφτείτε εικόνες που σας χαλαρώνουν.

3. Κοιμηθείτε αρκετά. Ο ύπνος ενισχύει σημαντικά το νευρικό σύστημα και εξοπλίζει τον οργανισμό με ψυχικές αντοχές για όσα πρέπει να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητα.

4. Δημιουργήστε «δίκτυο υποστήριξης». 

Μιλήστε σε καλούς φίλους για όσα σας προβληματίζουν, εκφράστε τους φόβους και τον θυμό σας. Θα πρέπει, όμως, να μη μονοπωλείτε τη συζήτηση, αλλά να είστε σε θέση να μοιραστείτε και τα συναισθήματα των συνομιλητών σας εφόσον το θελήσουν.

5. Κάνετε θετικές σκέψεις. Βάλτε έναν μικρό στόχο, μία ευχάριστη προσδοκία που θα σας δώσει χαρά. Μην είστε μνησίκακος και προσπαθείτε να μη συντηρείτε τον θυμό γιατί αυτό είναι «τοξικό» για τον εαυτό σας.

6. Αναζητήστε λύσεις. Μην επικεντρώνεστε στις αρνητικές σκέψεις που σας προκαλεί η τεταμένη κατάσταση που βιώνετε, αλλά αναζητήστε πρακτικές λύσεις που θα σας ανακούφιζαν έστω και μερικώς από το πρόβλημα. Ο θυμός δεν δίνει λύσεις παρά επιδεινώνει το πρόβλημα.

7. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς. Οταν το άτομο προσπαθεί να ισορροπήσει στα όρια των ψυχικών του αντοχών, ένας επιστήμονας μπορεί να τον ενισχύσει. 

Μαζί θα ανακαλύψουν τη βαθύτερη αιτία του θυμού, που μπορεί μεταξύ άλλων να είναι ο φόβος ή η λύπη, αλλά και τον τρόπο για να αποφευχθεί η ψυχική κατάρρευση.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα