Υγεία | 26.02.2015

Υπάρχει λόγος που οι ειδικοί μιλάνε διαρκώς για την σημασία της επικοινωνίας στις σχέσεις.

Από μικρά κοριτσάκια ονειρευόμαστε τον πρίγκιπα με το άσπρο άλογο, με τον οποίο θα ζήσουμε μια ονειρική ζωή. Πράγματι το να έχεις έναν άνθρωπο στο πλευρό σου, μια σχέση που να σε ολοκληρώνει ως άνθρωπο και ως γυναίκα είναι πολύτιμο και τυχερό ταυτόχρονα. Οι σχέσεις όμως δεν είναι ακριβώς όπως στα παραμύθια. Είναι δύσκολες, χρειάζονται χρόνο, υπομονή και επιμονή. Όσο αφήνουμε την σχέση μας εμείς, τόσο θα μας αφήνει και αυτή και μαντέψτε την εξέλιξη. Εμείς σε έναν καναπέ με μια ραγισμένη καρδιά και άπειρες σκέψεις για το τι πήγε λάθος. Για να αποφύγετε τους προβληματισμούς για το τι θα μπορούσατε να έχετε κάνει διαφορετικά, δείτε κάποιες χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν να την σχέση σας να επιβιώσει.

Αρχίστε να επικοινωνείτε ουσιαστικά

Υπάρχει λόγος που οι ειδικοί μιλάνε διαρκώς για την σημασία της επικοινωνίας στις σχέσεις. Πρέπει όμως η επικοινωνία αυτή να είναι ουσιαστική. Δώστε βάση στα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες που έχει το ταίρι σας. Αφού ακούσετε με προσοχή και αφοσίωση αυτά που έχει να σας πει, πείτε του την ειλικρινή (αλλά όχι επικριτική) σας άποψη επί κάθε θέματος που συζητάτε. Αυτό δεν είναι άλλωστε που αναζητάτε και εσείς; Κάποιον δίπλα σας να σας ακούει με ενδιαφέρον και να είναι έτοιμος να σας δώσει την συμβουλή του χωρίς να σας κρίνει;

Κάντε ένα «ταξίδι» πίσω στην αρχή της σχέσης σας

Κάντε ένα ταξίδι στο παρελθόν την στιγμή που γνωρίσατε το άλλο σας μισό. Τι ήταν αυτό που σας ένωσε; Ποια χαρακτηριστικά είναι αυτά στα οποία δεν μπορούσατε να αντισταθείτε; Υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία αυτά που σας έφεραν κοντά; Ίσως χρειαστεί να ψάξετε για αυτά πιο βαθιά απ’ ότι περιμένατε για να τα ανακαλύψετε ξανά.

Συγχώρεση

Ένα από τα πράγματα που μπορεί να καταστρέψει μια σχέση είναι η ύπαρξη απωθημένων. Το να κρατάτε μέσα σας κακίες και να περιμένετε πότε θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε τον άνθρωπό σας να νιώσει άσχημα, πιστέψτε με, μόνο σε κακό μπορεί να σας βγει. Ίσως έγινε κάτι σοβαρό και μεγάλο που σας πείραξε ή ίσως έχουν μαζευτεί πολλά μικρά πράγματα μέσα σας τα οποία σας ταλαιπωρούν. Όπως και να ‘χει, εάν θέλετε να σώσετε την σχέση σας, πρέπει να τα αφήσετε πίσω σας. Να συγχωρέσετε τον άλλον. Η συγχώρεση είναι μια διαδικασία κατά την οποία αρκούν μικρές καθημερινές πράξεις.

Σταματήστε να θέλετε να τα ελέγχετε όλα

Πολλές φορές το «θέλω» μας να έχουμε πάντα δίκιο και να ελέγχουμε τα πάντα δεν συμβαδίζει με το «θέλω» μας να έχουμε μια υγιή και όμορφη σχέση. Προσπαθήστε να αφήστε στην άκρη την επιθυμία σας να ελέγχετε κάθε κίνηση του συντρόφου σας. Ναι ξέρω ότι έχουμε δίκιο σχεδόν σε όλα (και ακόμα και να μην έχουμε μπορούμε να το βρούμε), αλλά αυτό είναι κάτι που κουράζει το ταίρι σας αλλά και εσάς τις ίδιες. Επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη της αμοιβαιότητας, της κατανόησης και της αγάπης στην σχέση σας και προσπαθήστε να περιορίσετε τον επιθεωρητή που έχετε μέσα σας.

Βελτιώστε τον εαυτό σας

Αντί να ψάχνετε πράγματα τα οποία πρέπει να βελτιώσει το ταίρι σας, προσπαθήστε να ασχοληθείτε με τα δικά σας θέματα. Κάντε ό,τι είναι απαραίτητο για να απαλλαγείτε από πληγές του παρελθόντος και πάρτε την ευθύνη για τα συναισθήματα και τους φόβους σας. Μην προσπαθείτε να αλλάξετε τον σύντροφό σας. Τα χαρακτηριστικά που πιστεύετε ότι χρειάζονται αλλαγή είναι τα ίδια που σας έκαναν να ερωτευτείτε κάποτε τον άνθρωπο που έχετε απέναντι σας. Είναι πιο δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε τα λάθη μας και να στην συνέχεια να βελτιώσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό απ’ ότι να κατηγορούμε τους άλλους, αλλά σίγουρα είναι πιο αποτελεσματικό.

Δύο άνθρωποι πρόθυμοι να συνεργαστούν και να δουλέψουν πάνω σε μια σχέση είναι ένα από τα κλειδιά για να σωθεί η σχέση αυτή. Η αλήθεια είναι πως δεν θα επιβιώσουν όλες οι σχέσεις δυστυχώς. Κάποιες θα τελειώσουν άδοξα. Κάποιες άλλες όμως θα προσπεράσουν τα εμπόδια που εμφανίζονται στον δρόμο τους και θα αντέξουν στον χρόνο. Η υπομονή, η ειλικρίνεια και η διαφάνεια σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη και την κατανόηση, είναι τα συστατικά που μπορούν να σώσουν την σχέση σας και να την κάνουν να μοιάζει με τα παραμύθια της παιδικής μας ηλικίας.

 

Πηγή: post4life.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα