Κρήτη | 10.06.2013

Τα κλεμμένα καλώδια, οι καταθέσεις χιλιάδων ευρώ και οι εταιρείες ανακύκλωσης! - Το Cretalive αποκαλύπτει την πορεία τριών Ρομά που πλούτισαν μέσα από τις κλοπές χαλκού κι ετοιμάζονται να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου!

Σε ... "Ωνάσηδες" του καταυλισμού της Νέας Αλικαρνασσού είχαν εξελιχθεί 3 Ρομά οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη για δεκάδες περιπτώσεις κλοπής χαλκού στο νομό Ηρακλείου. Η έρευνα των ανακριτικών αρχών έφερε στο φως τις απίστευτες καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ των πρωταγωνιστών, τις οποίες οι δικαστικές αρχές συνδέουν με τις ιδιαιτέρως κερδοφόρες κλοπές καλωδίων χαλκού.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι τσιγγάνων που διαμένει στον καταυλισμό και τον αδερφό της γυναίκας, που ζει στην Αττική και οι οποίοι με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου θα είναι οι πρώτοι που θα δικαστούν στο Ηράκλειο για υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η υπόθεση των Ρομά καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η μάστιγα που πλήττει τα τελευταία χρόνια την Κρήτη με τις αναρίθμητες κλοπές χαλκού από επιχειρήσεις μέχρι εργοτάξια ακόμη και αγάλματα έχει εντυπωσιακά κέρδη λόγω της ζήτησης και της τιμής του και μια διαδρομή που φτάνει με μεγάλη ευκολία σε εταιρίες ανακύκλωσης.

Έκλεβαν επί μία τετραετία

Οι 3 Ρομά φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, επί τέσσερα χρόνια από το 2006 μέχρι το 2010, οπότε και αποκαλύφθηκε η δράση τους, να έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες κλοπές στροφείων καλωδίων χαλκού από εργοτάξια της ΔΕΗ, οικοδομές, αποθήκες ακόμη και σπίτια. Ο κλεμμένος χαλκός όπως προέκυψε από την έρευνα κατέληγε σε εταιρεία ανακύκλωσης στην Αττική, οι υπεύθυνοι της οποίας με την σειρά τους φέρονται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων παράδοσης να εκδίδουν επιταγές αρκετών χιλιάδων ευρώ στα ονόματα των Ρομά, ανάλογα βεβαίως με την ποσότητα που έφτανε στα χέρια τους.

Η έρευνα που ακολούθησε στις τράπεζες – γιατί οι τρεις τσιγγάνοι είχαν ανοίξει λογαριασμούς σε περισσότερα από τρία τραπεζικά καταστήματα – δείχνουν ότι η εξαργύρωση των επιταγών και οι καταθέσεις που γίνονταν σε αυτές ήταν για ποσά που ξεπερνούσαν και τις 120.000 ευρώ. Τις καταθέσεις φέρεται να έκανε, κυρίως, η γυναίκα, η οποία αρκετές φορές προέβαινε και σε δύο τραπεζικές συναλλαγές την ημέρα ενώ συχνές ήταν και οι μετακινήσεις μετρητών από λογαριασμό σε λογαριασμό και από τράπεζα σε άλλη τράπεζα.

Η διαδρομή

Στο παραπεμπτικό βούλευμα καταγράφονται μία προς μία οι κλοπές που φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει οι τρεις Ρομά, οι επιταγές που εκδίδονταν σε αυτούς από την εταιρία ανακύκλωσης γα την παράδοση χαλκού και οι συναλλαγές με τις τράπεζες. Ήταν από τους καλύτερους πελάτες των τελευταίων αφού οι καταθέσεις ακόμη και σε εποχές κρίσης ήταν συχνότατες και δεν ήταν ποτέ για μικροποσά. Συνήθως ξεπερνούσαν τις 15.000 ευρώ και όπως αποφαίνεται το δικαστικό συμβούλιο όλα αυτά τα χρήματα προέρχονται από την παράνομη δράση των τριών.

Η παραπομπή

Πριν από λίγες ημέρες με πολυσέλιδο βούλευμα που εξέδωσε, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηρακλείου έκρινε ότι οι τρεις τσιγγάνοι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και κατ' εξακολούθηση από δράστες που δρουν κατ' επάγγελμα. Η υπόθεση θα εκδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε ημερομηνία που θα ορίσει η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης.

Οι τρεις τσιγγάνοι οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με πολύ σοβαρή κατηγορία – με την ίδια δικάζεται και ο Άκης Τσοχατζόπουλος – είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους που τους επέβαλε ο ανακριτής Ηρακλείου, μετά την απολογία τους για την υπόθεση.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα