Κρήτη | 30.04.2013

Σε Ηράκλειο και Χανιά

Σε δυναμική συμμετοχή στη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά καλεί το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.00, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με στόχο την ανατροπή των βάρβαρων μέτρων, τη στήριξη των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των μισθωτών που καθημερινά ζουν τον εφιάλτη της απόλυσης, της διαθεσιμότητας και της μείωσης του πενιχρού εισοδήματος, αλλά και την άμεση υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής και των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Συγκέντρωση, την ίδια ώρα, στην πλατεία Ελευθερίας, διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στο Ηράκλειο.

Εν τω μεταξύ, στις 09.30 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για τη βράβευση των παιδιών που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής με θέμα την Εργατική Πρωτομαγιά – Ειρήνη στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Ε.Κ.Η.

Στη συνέχεια θα γίνει η Απεργιακή Συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί και  κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων του Συνδικαλιστικού Κινήματος καθώς και στους τόπους που δολοφονήθηκαν ο Στρατής Περγαλίδης και οι αδερφοί Χατζηγιώργη.

Στα Χανιά

Σε μαζική συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο της 1ης Μαΐου, στις 10 το πρωί, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, καλούν τους εργαζομένους το Εργατικό Κέντρο Χανίων, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η Ενωση Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Χανίων, ενώ στις 11.30 π.μ. την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ειρήνης και Εργαζομένων στο Πασακάκι.

Στο μεταξύ, κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μαΐου, στις 10 το πρωί, στα Νέα Καταστήματα, απηύθυναν χθες μέλη της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε.) Χανίων, τονίζοντας ότι οι μικροί και μεσαίοι έμποροι, επαγγελματίες και βιοτέχνες θα πρέπει «να αγωνιστούν μαζί με το ταξικό κίνημα για την ανατροπή των πολιτικών που τους οδηγούν στη χρεοκοπία και το κλείσιμο». 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΑΔΕΔΥ

Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Δημήτρης Κορναράκης, υπογράμμισε ότι «η 1η Μάη για το εργατικό κίνημα δεν έχει επετειακό χαρακτήρα ούτε είναι κινητή αργία. Είναι ημέρα απεργίας, αφύπνισης, αγώνα, είναι ημέρα απόδοσης τιμής στους αγωνιστές της εργατικής τάξης» και πρόσθεσε ότι το Εργατικό Κέντρο απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και αγώνα «για έναν κόσμο ισότητας, ευημερίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης, για να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ενάντια στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Ν. Χανίων, Ηρακλής Αναγνωστόπουλος,   ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η γενιά μας έζησε ματωμένες Πρωτομαγιές. Ολα αυτά τα δικαιώματα που σήμερα καταστρατηγούνται τα έχουμε κερδίσει με αγώνες, θυσίες και αίμα. Γι' αυτό καλούμε όλους τους συνταξιούχους να μην λείψει κανείς στη συγκέντρωση που θα γίνει στην Αγορά, αλλά και στο Πασακάκι, για να βροντοφωνάξουμε κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων καλεί στις κινητοποιήσει και τονίζει:

«Η ληστρική φοροεπιδρομή, η διάλυση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, η εργώδης προσπάθεια να πουληθεί όσο - όσο ό,τι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία, χαρακτηρίζουν τα έργα και τις ημέρες μιας κυβέρνησης που δεν έχει και δεν μπορεί να αποκτήσει το ανάστημα ούτε καν να ψελλίσει ένα 'όχι' στις επιταγές των ξένων αφεντικών της. Το 4ο μνημόνιο της οριστικής χρεοκοπίας και εξαθλίωσης ήδη προαναγγέλλεται.

Απέναντι σε αυτή την καταστροφική πολιτική ο μόνος δρόμος που απομένει σ? όλους τους εργαζομένους είναι ο αγώνας. Η Πρωτομαγιά του 2013 μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια νέα αφετηρία, για μια άλλη πορεία στη χώρα, χωρίς μνημόνια και επαίσχυντες δανειακές συμβάσεις».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεως Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγειρείων Νομού Χανίων τονίζει ότι η 1η Μάη είναι ημέρα απεργίας και υπογραμμίζει:
«Οφείλουμε όλοι μαζί να δώσουμε αγωνιστικό απεργιακό 'παρών' στο κάλεσμα των συνδικάτων τη Μ. Τετάρτη 1η Μάη, στις 10 π.μ., στην πλατεία της Αγοράς».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Κάλεσμα στην πλατεία Αγοράς απευθύνει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία τονίζει: «Η φετινή Πρωτομαγιά δεν είναι μνημόσυνο χαμένων δικαιωμάτων, αλλά προσκλητήριο μάχης. Ενάντια στον αποτυχημένο και καταστροφικό δρόμο των μνημονίων. Για να σταματήσουμε τις βάρβαρες περικοπές, τις απολύσεις και τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Η Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α.

Κάλεσμα στη συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς απευθύνει και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α.), η οποία εκφράζει την αλληλεγγύη της στους μετανάστες εργάτες.

Η ΠΑΣΕΒΕ

Στο μεταξύ, κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαΐου, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Νέων Καταστημάτων, απηύθυναν χθες μέλη της ΠΑΣΕΒΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και μέλος του Δ.Σ. Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Νίκος Βουρλάκης, τόνισε ότι «η 1η Μάη είναι απεργία και όχι αργία» και πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια μεταφοράς της 1η Μάη γίνεται κατ? 'εντολή' των μονοπωλιακών ομίλων των σούπερ μάρκετ, των μεγαλεμπόρων που δεν χόρτασαν κέρδη και χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να μας πάρουν ό,τι δουλειά έχει απομείνει».

«Λέει ψέματα και η τρικομματική κυβέρνηση και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ ότι τάχα ενδιαφέρονται για τον τζίρο των μικρομάγαζων. Το 1,5 εκατ. άνεργοι, οι 100.000 χρεοκοπημένοι συνάδελφοί μας, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι με πετσοκομμένους μισθούς, ως εκ του θαύματος θα βγουν τη Μ. Τετάρτη να ψωνίσουν; Είναι ντροπή να παίζουν με τον πόνο του μικρού επαγγελματία, βιοτέχνη, εμπόρου, αφού οι ίδιοι συζητάνε φωναχτά πλέον με τους μεγαλεμπόρους και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βουρλάκης, ενώ το μέλος του Σωματείου συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε., Νίκος Παπαντωνάκης, τόνισε σχετικά: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους άλλους συνταξιούχους των άλλων ταμείων και απαιτούμε αποκατάσταση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, στα δώρα και τα επιδόματα. Καμία περικοπή στις δαπάνες για φάρμακα και δημόσια υγεία. Κατάργηση των χαρατσιών, της φοροληστείας και όλων των αντισυνταξιουχικών και αντιασφαλιστικών νόμων και μνημονίων».

Το μέλος της Γραμματείας Χανίων της ΠΑΣΕΒΕ από τον χώρο των επισκευαστών αυτοκινήτων, Μπάμπης Πετράκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, «θέλουμε να τονίσουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη υποβάθμιση και απαξίωση του ρόλου και της σημασίας και του νοήματος της 1ης Μαΐου. Η κυβέρνηση θέλει να περάσει το μήνυμα ότι η 1η Μάη είναι το επόμενο βήμα στην κατάργηση όλων των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων που είχαν οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι Ε.Β.Ε. μέχρι τώρα. Αυτό το μήνυμα δεν θα το αφήσουμε να περάσει», επεσήμανε, ενώ το μέλος του Δ.Σ. των πρακτόρων ΟΠΑΠ Ν. Χανίων, Μανώλης Παπαδάκης, ανέφερε: «Θέλουμε με την κίνηση αυτή να σταθούμε στη μεταφορά της αργίας για κάποιους -για εμάς απεργίας- και να καλέσουμε τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους να μετατρέψουν τον φόβο και τους εφιάλτες που τους έχουν εμποτίσει σε αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Σημειώνεται ότι στην απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μαΐου, στις 10 το πρωί, στην πλατεία 1866 (Νέων Καταστημάτων) έχουν καλέσει τους εργαζομένους το ΠΑΜΕ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, αλλά και το Σωματείο Οικοδόμων Κισάμου.

Η ΠΑΣΥ

Χθες κάλεσμα στη συγκέντρωση στα Νέα Καταστήματα εξέδωσε και η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ τονίζοντας ότι «η φτωχή αγροτιά μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα χρειάζεται να δώσουν κι άλλους πολλούς αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κάλεσμα στην ίδια συγκέντρωση απηύθυνε και ο Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Αρμένων τονίζοντας:«Αγωνιζόμαστε για να ματαιώσουμε τα σχέδια για νέα χαράτσια με τη φορολόγηση της γης. Για 100% αποζημιώσεις όλων των ζημιών και όχι μόνο να εισπράττουν τα χαράτσια του ΕΛ.Γ.Α. Για φτηνά καλλιεργητικά δάνεια για να μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε, για αποτελεσματική δακοκτονία που δεν αναμένεται και φέτος λόγω παραπέρα περικοπής δαπανών».

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Κάλεσμα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Νέα Καταστήματα απηύθυνε χθες και ο Σύλλογος Γυναικών Νομού Χανίων τονίζοντας:
«Η Πρωτομαγιά είναι μέρα τιμής για τους αγώνες των εργαζομένων του λαού μας και των λαών όλου του κόσμου, των πρωτοπόρων αντρών και γυναικών που με θυσίες και αίμα χάραξαν τους δρόμους των εργατικών κατακτήσεων. Είναι εφαλτήριο για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην πολιτική που σήμερα σαρώνει κάθε δικαίωμα, φάρος που φωτίζει τους αγώνες που διεκδικούν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Για μας υπάρχει μόνο η λύση του καθημερινού, οργανωμένου και συλλογικού αγώνα ενάντια στο σύστημα που μας καταδυναστεύει. Αγώνας για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, για συλλογική σύμβαση εργασίας, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία για όλους τους Ελληνες και μετανάστες εργαζομένους. Ελα να παλέψουμε ενάντια σε αυτούς που κερδίζουν από τον ιδρώτα μας και νέμονται τον πλούτο που εμείς παράγουμε χωρίς να τους ανήκει».

Προσυγκέντρωση από Ταξική Πορεία

Προσυγκέντρωση οργανώνει η Ταξική Πορεία στις 9.30 το πρωί της Πρωτομαγιάς έξω από το Δημαρχείο Χανίων. Σε ανακοίνωσή της τονίζει:
«Η εργατική Πρωτομαγιά είναι μέρα απεργίας και ταξικού αγώνα! Και σε αυτό η εργατική τάξη δεν χρειάζεται τη συναίνεση καμιάς κυβέρνησης. Η προκλητική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να μεταφέρει την αργία της Πρωτομαγιάς πρέπει να πέσει στο κενό! Η απεργία της 1ης Μάης δεν παζαρεύεται! Δεν θα γίνει και αυτή παρανάλωμα στον βωμό των μνημονίων και της ισοπέδωσης δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Δεν θα χαρίσουμε την ιστορία και τα σύμβολα της εργατιάς, αυτά που με λύσσα θέλουν να διαγράψουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του».

Εορτασμός στο Πασακάκι

Ο καθιερωμένος ετήσιος εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς θα γίνει τη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου στο μνημείο Ειρήνης και Εργαζομένων στο Πασακάκι της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερίου Βενιζέλου. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πασακάκι - Χαρακιά, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο και θα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, σύντομη ομιλία για τους αγώνες των εργαζομένων και καταθέσεις στεφάνων. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11.30 το πρωί.

Χανιώτικα Νέα

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα