Κόσμος | 28.02.2013

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αφήνει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο ...

Η κατόπιν εξαντλητικών διαπραγματεύσεων επιτευχθείσα συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την επόμενη επταετία θα απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν κατατεθεί προς ψήφιση τον ερχόμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του σώματος Μάρτιν Σουλτς.

«Είναι πολύ πιθανό μία συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να πει όχι στο σχέδιο προϋπολογισμού εάν αυτό παραμείνει όπως έχει σήμερα», προειδοποίησε ο Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πρόεδρος του Σώματος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Δουβλίνο.

«Δεν θα πούμε όχι σε έναν Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ). Όμως με τις προτάσεις που σήμερα υπάρχουν στο τραπέζι, το Ευρωκοινοβούλιο δεν πρόκειται να συναινέσει», πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν προ τριών εβδομάδων σε έναν προϋπολογισμό ύψους 960 δισ. ευρώ έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις. Με βάση τις προβλέψεις του, το Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί να απαρνηθεί πολλές από τις δαπάνες του.

Όμως ο Σουλτς παραπονέθηκε πως καμία από τις προτάσεις του σώματος δεν ελήφθη υπ' όψη, με τον προϋπολογισμό να μην περιλαμβάνει τροποποιήσεις που προτάθηκαν σε τομείς-κλειδιά, όπως η γεωργία κι οι περιφερειακές δαπάνες.

Ο Σουλτς τον χαρακτήρισε ως τη «λιγότερο μοντέρνα πρόταση των τελευταίων ετών», τονίζοντας πως προβλέπει για το 2020 το ίδιο επίπεδο δαπανών με το 2005.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έθιξε επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλα εμπόδια, επισημαίνοντας πως το ΕΚ θα ήθελε να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα «περίπου 16-17 δισεκ. ευρώ» του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013, προτού καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό που καταρτίστηκε για το διάστημα 2014-2020.

Ο Σουλτς κατέληξε τονίζοντας ότι ευελπιστεί πως οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε έναν «ευπρεπή συμβιβασμό».

kathimerini.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα