Κρήτη | 30.11.2015

“Πολύ φιλόδοξες οι παρεμβάσεις του ιδρύματος”

Την υπόσχεσή του ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες ώστε να υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει τον εκάστοτε πρόεδρο της Βουλής, ως πρόεδρο του ιδρύματος ερευνών και μελετών “Ελ. Βενιζέλος” έδωσε χθες ο Νίκος Βούτσης που βρέθηκε στην κεντρική εκδήλωση για τα 102 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης. Ο κ. Βούτσης προήδρευσε στο Δ.Σ. του ιδρύματος και στη συνέχεια, εκφώνησε την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση.

“Ο κ. Πρόεδρος είναι ήδη από καιρό έτοιμος να προεδρεύσει στο διοικητικό συμβούλιο και να διαδεχθεί επαξίως τον Ειρηναίο. Μπαίνουμε σε μια καινουρια εποχή για το ίδρυμα που θα συνδεθεί από ‘δω και πέρα ακόμα στενότερα με τη Βουλή. Αυτή η εξέλιξη, ανταποκρίνεται και στην ιστρορική αποστολή αλλά και στο όνομα που φέρει το ίδρυμα, διότι ο Βενιζέλος είναι ο θεμελιωτής του σύγχονου κοινοβουλευτισμού του 20ου αιώνα” τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Νίκος Παπαδάκης.

“Πολύ φιλόδοξες οι παρεμβάσεις του ιδρύματος”

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Βούτσης, διαπίστωσε μια “μια αίσθηση αγαστής σύμπνοιας και μία ομοψυχία” μεταξύ των μελών. “Οι θεσμικοί παράγοντες της πόλης και είχαν συγκλίνουσες απόψεις και διαμορφώνουν το πλαίσιο για να προχωρήσει το ίδρυμα με πολύ γρήγορα βήματα στον προγραμματισμό του επόμενου χρόνου” τόνισε, διαπιστώνοντας πως το ίδρυμα “κάνει μία εξαιρετική δουλειά στον τομέα του”

Ακόμη, προέταξε την “ηθική επιστημονική και πολιτιστική διάσταση που έχει η αναγκαία ανάκαμψη για τη χώρα”: ” Μ’ αυτήν την έννοια, οι εστίες δημιουργίας, πολιτιστικής ανάπτυξης, διαμόρφωσης και ενίσχυσης της συλλογικής μνήμης σε όλα τα επίπεδα, είναι οργανικά στοιχεία της προσπάθειας για παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Δεν είναι κάτι περιφερειακό, κάτι περιθωριακό, κάτι που υπάρχει εξ ανάγκης” είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του ιδρύματος, ανέφερε ότι το σχετικό κονδύλι που εγγράφεται στον προϋπολογισμό της Βουλής, είναι εξασφαλισμένο ενώ σχολίασε ότι “οι οικονομικές δυσχέρειες δεν οφείλονται στο ότι είναι μικρά τα ποσά τα οποία διαχειρίζεται το ίδρυμα αλλά στο ότι έχει πάρα πολύ φιλόδοξες -και σωστά- προγραμματικές παρεμβάσεις και τις πραγματοποιεί, γι’ αυτό και προφανώς χρειάζονται όλο και περισσότεροι πόροι”. “Έτσι κι αλλιώς η άψογη διαχείριση που γίνεται και ο καλός προγραμματισμός θα βοηθήσουν ώστε όλα να προχωρήσουν καλά”, προσέθεσε.

Την κεντρική εκδήλωση που ξεκίνησε λίγο πριν τις 8 το απόγευμα, άνοιξαν οι μαθητές της πέμπτης τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου που εντυπωσίασαν με το  παραστασιακό δρώμενο που είχαν ετοιμάσει για την Ένωση της Κρήτης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις αναγορεύσεις σε εταίρους του Ιδρύματος, της εταιρείας ΕΤΑΝΑΠ Α.Ε. – Samaria του Μιχάλη Αεράκη, καλλιτεχνικού διευθυντή ΔΗΠΕΘΕΚ του Γρηγόρη Βαλτινού, ηθοποιού και του Ζαχαρία Πιστόπουλου, αρχιτέκτονα.

Το “παρών” έδωσαν εκπρόσωποι της τοπικής Εκκλησίας, των στρατιωτικών Αρχών, οι βουλευτές Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, χωροταξίας Νίκος Καλογερής και παιδείας Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας και άλλοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων, του πνευματικού κόσμου και πλήθος κόσμου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο με την δοξολογία στη Μητρόπολη και την έπαρση της σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

 

zarpa.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα