Κόσμος | 31.08.2013

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι σχεδιάζει την ανάληψη «περιορισμένης» στρατιωτικής δράσης

Δεκάδες στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Συρία, ενώ πολλές χώρες προειδοποίησαν τους υπηκόους τους να αποφύγουν να μεταβούν και στο γειτονικό Λίβανο, καθώς η ένταση στην περιφέρεια κλιμακώνεται εν αναμονή μιας πιθανής επίθεσης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι σχεδιάζει την ανάληψη «περιορισμένης» στρατιωτικής δράσης για να τιμωρηθεί η κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, την οποία η Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν για μια επίθεση με χημικά όπλα σε ένα προάστιο της Δαμασκού που πιστεύεται ότι στοίχισε τη ζωή σε 1.429 ανθρώπους. Η Δαμασκός απορρίπτει την κατηγορία αυτή και λέει ότι οι αντάρτες οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν τον Άσαντ είναι υπεύθυνοι για την επίθεση.

Ο συριακός στρατός «έχει κινητοποιηθεί, έχει το δάκτυλο στην σκανδάλη», δήλωσε σήμερα στη συριακή κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ αλ Χάλκι.
Σε μια γραπτή δήλωση την οποία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, ο αλ Χάλκι πρόσθεσε ότι ο στρατός της Συρίας «είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και όλα τα σενάρια».
 
Νωρίτερα ένας ανώτατος αξιωματικός των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Δαμασκός περιμένει «μια επίθεση ανά πάσα στιγμή» και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι «επίσης έτοιμη να ανταποδώσει (το χτύπημα) ανά πάσα στιγμή».
Το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, η Βρετανία και η Γαλλία εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες καλώντας τους υπηκόους τους να μην μεταβούν στο Λίβανο, οι διχασμένες κοινότητες του οποίου συμπαρασύρονται στη σύγκρουση που μαίνεται στη Συρία και έχει προσλάβει θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Η Αυστρία εξάλλου κάλεσε τους πολίτες της να έρχονται σε επαφή με την πρεσβεία της στο Λίβανο πριν ταξιδέψουν στη χώρα.
 
Σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου περίπου 14.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα μόνον την Πέμπτη, στην πλειονότητά τους Ευρωπαίοι.
Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ένοπλη σύρραξη στη Συρία, ενώ τουλάχιστον 2 εκατομμύρια έχουν γίνει πρόσφυγες.

ΑΜΠΕ

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα