Κόσμος | 02.02.2014

Υπό τις απειλές των Ταλιμπάν

Με μείζον ζήτημα την ασφάλεια εξαιτίας των απειλών που εκτοξεύουν οι Ταλιμπάν εναντίον αξιωματούχων και υποψηφίων άρχισε επίσημα την Κυριακή η προεκλογική εκστρατεία στο Αφγανιστάν για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Απριλίου που θα αναδείξουν τον διάδοχο του Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία.

Οι Ταλιμπάν απειλούν να αιματοκυλίσουν την προεκλογική εκστρατεία και ήδη το Σάββατο έπεσαν νεκροί από πυρά αγνώστων δύο συνεργάτες του του επικρατέστερου υποψηφίου Αμπντουλά Αμπντουλά, ο οποίος είχε ηττηθεί από τον Χαμίντ Καρζάι στις εκλογές του 2009.

«Η δειλή αυτή πράξη αποτελεί βίαιο εκφοβισμό των προεδρικών υποψηφίων και των υποστηρικτών τους και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του καταδικάζοντας την επίθεση.
Οι υποψήφιοι για την αφγανική προεδρία είναι συνολικά 11, μεταξύ των οποίων ο Άσραφ Γάνι, τεχνοκράτης της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ζαλμάι Ράσουλ και ο μεγαλύτερος αδελφός του νυν προέδρου Καγιούμ Καρζάι. 

Σε όλους τους υποψηφίους έχουν διατεθεί τεθωρακισμένα οχήματα και φρουροί.

Ο Αμπντουλά, που θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος, είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2009 συγκεντρώνοντας 30% των ψήφων, όμως είχε δηλώσει ότι δεν θα συμμετείχε στον δεύτερο καταγγέλλοντας, όπως και πολλοί παρατηρητές, μαζική νοθεία, και ουσιαστικά επικυρώνοντας de facto την επανεκλογή Καρζάι.

Ο 53χρονος πρώην χειρουργός οφθαλμίατρος ήταν εκπρόσωπος του Αχμάντ Σαχ Μασούντ, διοικητή των μουτζαχεντίν που είχαν πολεμήσει εναντίον των σοβιετικών και ο οποίος δολοφονήθηκε την 9η Σεπτεμβρίου 2001. Ο Αμπντουλά είχε υπηρετήσει επίσης ως υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Καρζάι.

Αν και στο Αφγανιστάν καμία εθνοτική κοινότητα δεν αποτελεί την πλειονότητα του πληθυσμού, αυτή των Παστούν θεωρείται η μεγαλύτερη. Σίγουρο πάντως είναι ότι η εθνότητα θα παίξει μεγάλο ρόλο στην εκλογή του νέου προέδρου της χώρας.

in.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα