Κρήτη | 17.04.2013

Συγκίνηση κυρίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους του ιστορικού προαστίου

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση δέχτηκαν οι κάτοικοι των Νέων Αλατσάτων, (με καταγωγή από τα Αλάτσατα Μικράς Ασίας οι περισσότεροι) την επανατοποθέτηση των πληροφοριακών πινακίδων με την ονομασία του προαστίου σε κομβικά σημεία, πλησίον των ορίων των Νέων Αλατσάτων. Η προμήθεια τους έγινε με μέριμνα του Δ.Σ του Συλλόγου Αλατσατιανών χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το σύλλογο, και η τοποθέτησή τους έγινε από τα αρμόδια συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου.


Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν 4 πληροφοριακές πινακίδες με την ονομασία  «Νέα Αλάτσατα» στα ελληνικά αλλά και με λατινικούς χαρακτήρες, διαστάσεων 0,80μΧ1,20μ. Στο παρελθόν είχαν επίσης τοποθετηθεί πληροφοριακές πινακίδες, αλλά είχαν χαθεί με τα έργα ανάπλασης της Λεωφόρου Κνωσού.
Οι νέες πινακίδες που τοποθετήθηκαν, είναι 2 επί της Λ. Κνωσού (η πρώτη στο ύψος του Πάρκου Μικράς Ασίας και η δεύτερη πλησίον της διασταύρωσης Φορτέτσας) 1 στη συμβολή των οδών Ιόλης και Σκουλά και η τέταρτη επί της Λ. Παπαναστασίου στο ύψος της οδού Σκουλά  (Ευμαθίου).


Η περιοχή είχε μετονομαστεί με τη σημερινή της ονομασία και το 1940 χάρη στις προσπάθειες της «Ενώσεως Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου Κρήτης», που είχε ιδρυθεί το 1936 και ήταν προπομπός του σημερινού συλλόγου. Από το 1948 μετονομάστηκε ως «Αμπελόκηποι» και από το 1989 και έως σήμερα ξανά ως Νέα Αλάτσατα.
Η επανατοποθέτηση των πινακίδων που είχαν καταστραφεί λόγω των έργων ανάπλασης της Λ. Κνωσού δεν είναι απλά μια τυπική διαδικασία που έγινε χάρη στις προσπάθειες του Δ.Σ. του συλλόγου και τη συνδρομή των συνεργείων του Δήμου Ηρακλείου, αλλά η ελάχιστη απόδοση τιμής στην μνήμη των προγόνων μας που στέριωσαν στην περιοχή (όπως και σε άλλα σημεία της πόλης και του νομού) και που ήδη από τα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου είχαν ιδρύσει τον τότε σύλλογο με σπουδαία πολιτιστική και κοινωνική δράση, ιδιαίτερα πρωτοπόρα για την εποχή του, και μας θυμίζει τις προσπάθειές τους για προκοπή, από τις οποίες αντλούμε δύναμη και έμπνευση.
Ο σύλλογος Αλατσατιανών ευχαριστεί τον προϊστάμενο του τμήματος Ηλεκτροφωτισμού και σήμανσης του Δήμου Ηρακλείου κ. Ευτύχη Σαρτζετάκη για τη συνεργασία και τη συνδρομή των συνεργείων του Δήμου Ηρακλείου.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα