Υγεία | 06.04.2015

Παρά τη μεγάλη διατροφική τους αξία, τα αυγά κρύβουν ένα μεγάλο κίνδυνο: το βακτηρίδιο Salmonella

Τα αυγά χρησιμοποιούνται ως τροφή για περίπου 6 εκατομμύρια χρόνια. Συνταγές με αυγά αναφέρονται στους αρχαίους πολιτισμούς της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Στην αρχαία Ρώμη τα γεύματα ξεκινούσαν, πολλές φορές, με ένα πιάτο με αυγό.

Παρά τη μεγάλη διατροφική τους αξία, τα αυγά κρύβουν ένα μεγάλο κίνδυνο: το βακτηρίδιο Salmonella. H Σαλμονέλωση εκδηλώνεται με ναυτία, έμετο, διάρροια, κράμπες και πυρετό. Το μικρόβιο μπορεί να βρίσκεται στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό αυγών που φαινομενικά είναι φυσιολογικά.

Πως πρέπει να χειρίζεστε τα αυγά ώστε να εκμηδενίζετε κάθε διατροφικό κίνδυνο;

Ψύξη

Διατηρώντας τα αυγά στην ψύξη εμποδίζεται ο πολλαπλασιασμός των βακτηριδίων.

Αγοράστε αυγά μόνο από καταστήματα με ελεγχόμενη θερμοκρασία.
Στο σπίτι διατηρήστε τα αυγά στην ψύξη (4οC) μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.

Καθαριότητα

Τα μικρόβια μπορούν να βρίσκονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των αυγών.

Πλύνετε τα χέρια σας και τις επιφάνειες επεξεργασίας καλά τόσο πριν όσο και μετά τη χρήση.
Πετάξτε σπασμένα ή βρώμικα αυγά.
Μην πλύνετε τα αυγά πριν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο. Τα αυγά διαθέτουν προστατευτική μεμβράνη που εμποδίζει την είσοδο των βακτηριδίων μέσα από τους πόρους του κελύφους. Με το πλύσιμο καταστρέφεται η μεμβράνη.

Μαγείρεμα

Το μαγείρεμα μειώνει τον αριθμό των βακτηριδίων που βρίσκονται μέσα στο αυγό.

Μαγειρέψτε μέχρι ο κρόκος και το ασπράδι να είναι σκληρά. Δηλαδή, αποφύγετε να τρώτε τα αυγά «μελάτα».
Καταναλώστε τα αυγά αμέσως μετά το μαγείρεμα. Μην διατηρείτε τα αυγά θερμά σε θερμοκρασίες δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.
Αν θέλετε να διατηρήσετε τα αυγά μαγειρεμένα για αρκετές ημέρες, τοποθετήστε τα στο ψυγείο αμέσως μετά το μαγείρεμα.

Διαχωρισμός

Μην αφήνετε άλλα τρόφιμα να έρθουν σε επαφή με επιφάνειες στις οποίες έχετε τοποθετήσει ωμά αυγά.

Μεταφορά

Τα μαγειρεμένα αυγά πρέπει να μεταφέρονται σε ψυγεία μεταφοράς.

vetmenow.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα