Κρήτη | 31.01.2016

Επί τάπητος οργανωτικά, λειτουργικά και θεσμικά ζητήματα των Δήμων

Συνάντηση για οργανωτικά, λειτουργικά και θεσμικά ζητήματα των Δήμων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στην Αθήνα, μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή και του προεδρείου της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» το οποίο εκπροσωπούνταν από τον πρόεδρο κ. Μιχάλη Χρηστάκη, το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Πλατανιά, κ. Γαβριήλ Κουρή (Υπ. Δικτύωσης – μέλος ΔΣ) και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αργυρούπολης – Ελληνικού κ. Αντ. Αντωνόπουλο (ταμίας-μέλος ΔΣ). Στη συνάντηση έδωσαν επίσης το παρών και άλλοι ΓΓ από όλη τη χώρα.

Τα κύρια θέματα τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των ΓΓ των Δήμων με τον Υπουργό κ. Κουρουμπλή ήταν, μεταξύ άλλων:

(α) το αίτημα της Ένωσης για Τροποποίηση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων αναφορικά με την αλλαγή του υφιστάμενου πληθυσμιακού κριτηρίου για τη σύσταση θέσης Γενικού Γραμματέα σε Δήμους και κάτω των 20.000 κατοίκων. Ο Υπουργός χαρακτήρισε το αίτημα δίκαιο και προς τη θετική κατεύθυνση και διαβεβαίωσε ότι θα εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή καθώς όπως ανέφερε θα μπορέσει έτσι να δοθεί η δυνατότητα σ’ ένα σημαντικό αριθμό Δήμων να ενισχύσουν τη διοικητική και επιχειρησιακή ικανότητα τους αποκτώντας μία επαγγελματική-τεχνοκρατική διοίκηση όπως αυτή εκφράζεται από το θεσμό του Γενικού Γραμματέα.

 

(β) η πρόταση του Πρόεδρου της Ένωσης κ. Χρηστάκη προς τον Υπουργό για τη δημιουργία ειδικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος για ανώτερα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, φορέας υλοποίησης του οποίου θα μπορούσε να είναι το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, κάτι που επίσης βρήκε θετική ανταπόκριση από τον Υπουργό.

 

(γ) σειρά ζητημάτων που αναδεικνύουν τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και την άναρχη και ανισομερής κατανομή ειδικοτήτων. Ο κ. Κουρουμπλής αναγνώρισε τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στους Δήμους σε ανθρώπινο δυναμικό – ιδιαίτερα επιστημονικό – και ενημέρωσε ότι ήδη έχει σταλεί έγγραφο από το Υπουργείο σε όλους τους Δήμους της χώρας, με το οποίο τους ζητείται για το αμέσως προσεχές διάστημα, αίτημα με ιεράρχηση των επειγουσών αναγκών τους σε ζητήματα προσωπικού.

 

(δ) η ανάγκη για περιορισμό της γραφειοκρατίας που επικρατεί στους Δήμους. Όπως μάλιστα επισήμανε στον Υπουργό, εκ μέρους της Ένωσης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πλατανιά κ. Γαβριήλ Κουρής – ο οποίος ήταν και ο μοναδικός εκπρόσωπος από πλευράς των Δήμων της Κρήτης – η ανάληψη οποιαδήποτε πρωτοβουλίας από πλευράς Υπουργείου πρέπει να στοχεύει:

στη χαλάρωση του υφιστάμενου ασφυκτικού πλαισίου εποπτείας και έλεγχου των αποφάσεων των συλλογικών και μονομελών οργάνων των ΟΤΑ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση,
στην απλούστευση και επιτάχυνση των εσωτερικών διοικητικών διαδικασιών των ΟΤΑ και
στην αναθεώρηση του δαιδαλώδους πλαισίου ένταξης και υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα