Ελλάδα | 06.08.2014

Εντολή του πρωθυπουργού να επανέλθει η αποτίμηση των αξιών γης στα περυσινά επίπεδα - «Τρέχουν» στο υπουργείο Οικονομικών να διορθώσουν τα λάθη που ξεσήκωσαν πολιτική και κοινωνική «θύελλα»

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, "αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εργάζεται για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις εξωφρενικές αποτιμήσεις γης σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της περιφέρειας".

Η εντολή του πρωθυπουργού, σύμφωνα με συνεργάτες του, είναι "να επανέλθει η αποτίμηση αυτών των αξιών στα περυσινά επίπεδα".

Αξίζει να επισημανθεί, στο σημείο αυτό, ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, επιχείρησε προ μηνός να αποτρέψει τα χειρότερα, όταν στα μέσα Ιουλίου (ένα μήνα αφότου ανέλαβε και δέκα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων), κατέθεσε εσπευσμένα τροπολογία στη Βουλή, για να αλλάξουν καθοριστικές διατάξεις και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με εξωφρενικούς φόρους οι ιδιοκτήτες -ειδικά στην περιφέρεια.

Εκ του αποτελέσματος, όμως, δεν αποτράπηκε να σταλούν εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ ύψους... 15.000-25.000 ευρώ (!) σε κατοίκους ορεινών χωριών, όπως πχ στη Ζάκυνθο, επειδή τα ακίνητά τους πήραν σαν τιμές βάσης της αξίας τους, τη χαμηλότερη τιμή της πρωτεύουσας του νησιού!

Τα λάθη που εντόπισε και πρόλαβε να διορθώσει ο κ. Χαρδούβελης, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην χρεωθούν φόρο σαν να είχαν χτίσει... πολυκατοικίες, κάτοικοι της υπαίθρου με ακίνητα «εντός οικισμού», αλλά εκτός των περιοχών «αντικειμενικού προσδιορισμού» των αξιών ακινήτων. «Υπάρχουν 4.000 οικισμοί στη χώρα όπου τα ακίνητα βρέθηκαν να παίρνουν τιμές από τις κοντινές πόλεις» παραδέχτηκε ο κ. Χαρδούβελης.

Η επιλογή των κατάλληλων λύσεων μόνο εύκολη δεν είναι, αλλά στο υπουργείο έχει προταθεί, μεταξύ άλλων, να διορθωθεί η Αρχική Βασική Αξία Γης για περιοχές εντός οικισμού, αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος, παίρνοντας σαν τιμή τη χαμηλότερη σε αστική περιοχή της χώρας.

Η όποια λύση επιλεγεί όμως, εξετάζεται, ώστε να μην τινάξει στον αέρα το στόχο είσπραξης των 3,2 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ.
 

 

protothema.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα