Υγεία | 07.03.2016

Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως

Τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο, συνιστούν οι επιστήμονες, σε όλους τους ενήλικες ,με αφορμή Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος.

Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως, ωστόσο είναι μια ασθένεια, για την οποία το ευρύ κοινό δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο.
Εκτιμάται ότι περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο πάσχουν από γλαύκωμα και μάλιστα οι μισοί από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. 

Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων, που οδηγούν σε προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου. Το οπτικό νεύρο είναι το αρμόδιο όργανο, για τη διαβίβαση των πληροφοριών από το μάτι στον εγκέφαλο. Έτσι μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή, μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης, και τελικά σε τύφλωση, εαν δεν αντιμετωπισθεί κατάλληλα.

«Το γλαύκωμα μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και χρόνια, με συνέπεια να χάνεται ένα σημαντικό μέρος της όρασης, μέχρις ότου ο ασθενής να οδηγηθεί στον οφθαλμίατρο και να διαγνωστεί. Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος είναι ο μόνος τρόπος, για να ανιχνευτεί το γλαύκωμα νωρίς, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί κατάλληλα», αναφέρει ο κ. Καρμίρης Υπεύθυνος Τμήματος Γλαυκώματος Οφθαλμολογικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Και προσθέτει: «Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία ,για το γλαύκωμα, ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με καινοτόμες φαρμακευτικές επιλογές, οι οποίες μπορεί να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την εξέλιξή του. Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου ,για το γλαύκωμα, άρα το κλειδί για να διατηρηθεί η όραση στους ασθενείς με γλαύκωμα είναι η κατάλληλη ρύθμιση της ενδοφθάλμιας πίεσης».

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος, οι συστάσεις για την προστασία της όρασης είναι οι εξής:

• Προγραμματίστε μια οφθαλμολογική εξέταση. Το γλαύκωμα είναι γνωστό ως «ο αθόρυβος κλέφτης της όρασης» και είναι μια ασθένεια χωρίς αισθητά συμπτώματα συνεπώς είναι σημαντική η τακτική εξέταση των ματιών, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και βυθοσκόπηση.

• Συζητήστε για το γλαύκωμα. Μιλήστε με τους γονείς σας, την οικογένειά σας, τους φίλους και τους συναδέλφους σας σχετικά με την ασθένεια και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. 

• Βεβαιωθείτε ότι τα αγαπημένα σας πρόσωπα λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους για το γλαύκωμα. Με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς με γλαύκωμα δεν θα χάσουν την όρασή τους. Ωστόσο, πάνω από 50% των ασθενών με γλαύκωμα δεν συμμορφώνονται στη θεραπεία τους, είτε επειδή δεν ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους για τη λήψη της αγωγής τους, είτε επειδή διακόπτουν εντελώς τη θεραπεία τους, μια συμπεριφορά που, με την πάροδο του χρόνου, θα οδηγήσει σε απώλεια όρασης.

Παράγοντες κινδύνου

Εκτός από την υψηλή ενδοφθάλμια πίεση, οι παρακάτω παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης γλαυκώματος:

• Οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος

• Ηλικία άνω των 60 ετών

• Προγενέστεροι τραυματισμοί - κακώσεις οφθαλμού

• Χρήση στεροειδών για μεγάλο χρονικό διάστημα

• Διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή νόσος
Πηγή: real.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα