Κρήτη | 30.11.2012

Με αφορμή την κατ' εξαίρεση λειτουργία των καταστημάτων του Ηρακλείου, δύο Κυριακές, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου διαμηνύει σε όλες τις κατευθύνσεις ότι "δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί την κατάργηση της Κυριακής Αργίας και την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ποτέ και πουθενά"!

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:

"Την Τετάρτη 28/11/2012, την ίδια ώρα που εμείς πραγματοποιούσαμε μια ακόμα μαζική Γενική Συνέλευση των μελών μας όπου ΟΜΟΦΩΝΑ απορρίφθηκε  κάθε προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτά 2 Κυριακές τα καταστήματα φέτος στα πλαίσια του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων, η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου ΠΑΡΑΝΟΜΗ απόφαση!! Να ανοίξουν τα καταστήματα 2 Κυριακές (23/12 και 30/12) και σε «αντάλλαγμα» τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αντί για 9μμ να κλείσουν 7μμ (!)  και να παραμείνουν κλειστά στις 2/1 (επίσημη αργία) και στις 3/1.

Η απόφαση αυτή είναι πραγματικά πρωτοφανής και επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που κάναμε δημόσια πριν από μερικές μέρες ότι η νέα πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου υποστηρίζει ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών. Αυτό το δήθεν «αντάλλαγμα» σημαίνει πρακτικά ότι: αυτή η απόφαση όπως και κάθε άλλη που παίρνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο δεσμεύει ΜΟΝΟ τα μέλη του (όπως εξάλλου και το ωράριο που προτείνει) άρα ΔΕΝ δεσμεύει τα πολυκαταστήματα, τις πολυεθνικές κλπ. Άρα θα παραμείνουν ανοιχτά!! Επίσης ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι φέτος η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου εμφανίζεται «γενναιόδωρη» με τις αργίες ενώ μόλις πέρυσι δώσαμε μια ακόμα μάχη για να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα στην επίσημη αργία 3/1 (2/1 έπεφτε Κυριακή)  την οποία ήθελαν να καταργήσουν επειδή ερχόταν ένα κρουαζιερόπλοιο!! Πρόκειται για καθαρή κοροϊδία!

Μόλις πληροφορηθήκαμε αυτή την εξέλιξη καταφύγαμε χθες (29/11/2012) στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Κουκιαδάκη ο οποίος είπε ότι δεν γνωρίζει κάποιο τέτοιο αίτημα από τον Εμπορικό Σύλλογο και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να πάρει κάποια απόφαση πριν να γίνει μια συνάντηση μεταξύ του σωματείου, του Εμπορικού Συλλόγου και του ίδιου για να συζητηθεί το θέμα. Εμείς δηλώσαμε ότι η θέση μας είναι ξεκάθαρη: δεν πρόκειται να χαρίσουμε την Κυριακή σε κανέναν!

Όπως είχαμε καταγγείλει δημόσια, πριν να συγκροτηθεί ακόμα σε σώμα η νέα διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου (πριν από 1 μήνα περίπου) πήρε απόφαση κατά πλειοψηφία να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) και του Υπουργείου Ανάπτυξης για αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων μέσω ενός ερωτηματολογίου που σκοπό έχει την ικανοποίηση των ορέξεων των μεγαλεμπόρων για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, κατάργηση της Κυριακής Αργίας, τέσσερις περιόδους εκπτώσεων, κλπ. Αποφάσεις όμως που δεν τόλμησε ούτε να ανακοινώσει δημόσια αλλά ούτε καν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει παρόλες τις προσπάθειες που κάναμε να επικοινωνήσουμε με τον Πρόεδρο κ. Κουμαντάκη μέχρι και την παραμονή της συνεδρίασης του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου (28/11/12).

Οι εμποροϋπάλληλοι αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ στο εμπόριο κανένα όφελος δεν μπορούν να έχουν από τέτοιου είδους αποφάσεις. Αντίθετα, η απελευθέρωση του ωραρίου, τα εορταστικά ωράρια και η κατάργηση της Κυριακής Αργίας ευνοούν μόνο τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, τα μονοπώλια στον κλάδο.

Ειδικά σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης όπως αυτές που ζούμε σήμερα, όπου η ανεργία καλπάζει, η απλήρωτη εργασία στα εμπορομάγαζα είναι σχεδόν κανόνας και οι εργαζόμενοι διαρκώς βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται, δεν έχει κανένα νόημα το εορταστικό ωράριο ούτε καν η μια Κυριακή, πόσο μάλλον οι δυο! Αλήθεια, ποιος θα έχει τα Χριστούγεννα να ξοδέψει χρήματα όταν καταργούνται τα δώρα ακόμα και στους συνταξιούχους, όταν τα χαράτσια είναι στοίβα στα σπίτια του λαού;

Χαιρετίζουμε για μια ακόμα φορά τη στάση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων», που στηρίζεται από την ΠΑΣΕΒΕ, η οποία εκπροσωπείται με 4 έδρες στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Οι σύμβουλοι της καταψήφισαν την πρόταση της πλειοψηφούσας παράταξης «Εμπορική Ενότητα» να ανοίξουν τα καταστήματα 2 Κυριακές και μειοψήφησαν. Μάλιστα δήλωσαν στην πλειοψηφία του ΔΣ ότι θα βρίσκονται στο πλευρό των Ιδιωτικών Υπαλλήλων αν αποφασίσουν να κινητοποιηθούν ενάντια σε αυτή την απόφαση.

Τους καλούμε σε κοινή δράση για να μην περάσει αυτή και καμία άλλη απόφαση που είναι ενάντια στα συμφέροντα εμποροϋπαλλήλων και μικρομεσαίων εμπόρων.

Διεκδικούμε από κοινού:
• Όχι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας – νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
• Όχι στην απελευθέρωση του ωραρίου. Να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Εθνικό ενιαίο, υποχρεωτικό ωράριο για όλους, μέχρι 48 ώρες λειτουργίας των καταστημάτων με τρία απογεύματα κλειστά.
• Κατάργηση ωρομίσθιου, μερικής απασχόλησης, συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
• Πλήρη και σταθερή δουλειά.  35ωρο-7ωρο-5θήμερο
• Όχι στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με μισθούς που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων".
 

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα