Κρήτη | 02.05.2013

Εαρινή απόδραση του 2ου Γυμνασίου Ηρακλείου στη Μεγάλη Ελλάδα (Magna Graecia)

Φέτος το 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius, «Ελληνικός & Ιταλικός Πολιτισμός», ξανοίχτηκε σ’ ένα εκπαιδευτικό ταξίδι γνώσης, προβληματισμού, περισυλλογής, ψυχαγωγίας. Έβαλε τον μεγαλόπνοο στόχο να σεργιανήσει σε μέρη που το ελληνικό στοιχείο επιβιώνει εδώ και αιώνες, πετυχαίνοντας να διατηρεί νωπές τις μνήμες ενός μεγάλου έθνους που μεταλαμπάδευσε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα στα πέρατα της οικουμένης. Ένα ταξίδι στη Μεγάλη Ελλάδα αποτελεί κατάδυση στον πολιτισμό της Μεσογείου που έθρεψε τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας. Η Magna Graecia δεν είναι απλώς ιστορικές μνήμες, είναι η ίδια η ιστορία. Κατοικήθηκε από  Έλληνες αποίκους την περίοδο του 2ου αποικισμού.

Στα πλαίσια λοιπόν της υλοποίησης του διμερούς προγράμματός μας και της περαιτέρω συνεργασίας των Ελλήνων μαθητών και καθηγητών του 2ο Γυμνασίου Ηρακλείου με μαθητές και καθηγητές από το ιταλικό σχολείο, σχολείο υποδοχής μας ήταν το Istituto Comprensivo 1ο Frosinone της πόλης Φροσινόνε στην Ιταλία.

Εμείς, Έλληνες και Ιταλοί, κάναμε τα βήματα που χρειάζονται για να θεμελιώσουμε μια ισχυρή φιλία. Ανταλλάξαμε γνώσεις, εμπειρίες, συναισθήματα. Ξεναγηθήκαμε στο χώρο τους, στην πόλη τους, στην καθημερινότητά τους, στον πολιτισμό τους. Η εμπειρία μας εκτός Ελλάδας ξεκίνησε με αίσιους οιωνούς! Επόμενος προορισμός μας ήταν η ιστορικότατη Ρώμη. Θαυμάσαμε την αιώνια πόλη για τα πολυάριθμα εξαιρετικής ομορφιάς μνημεία της.

Ξεναγηθήκαμε στο επίνειο της αρχαίας Ρώμης, την Ostia Antica. Επισκεφθήκαμε την παγκοσμίου ενδιαφέροντος αρχαία πόλη της Πομπηίας και κατηφορίσαμε με την «καρδιά να σωπαίνει» (A. Camus) στον αρχαιολογικό χώρο της Ποσειδωνίας, όπου θαυμάσαμε τους τρεις μεγάλους δωρικούς ναούς. Και να! Η πόλη παράδεισος, η Ταορμίνα της Σικελίας, με τις ασύγκριτες ομορφιές της. Η Νάξος είναι η αρχαιότερη ελληνική αποικία του νησιού: και εκεί σταματά ο λογισμός σου μπροστά σε τόση ομορφιά! Φτάνουμε στον Ακράγαντα, «την ωραιότερη όλων των θνητών πόλη» (Πίνδαρος), που δεσπόζει σ΄ένα μικρό λόφο με θέα την Κοιλάδα των Ναών, Μνημείο κι αυτή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στην ανατολική ακτή της Σικελίας βρίσκονται οι Συρακούσες, σπουδαία αρχαία πόλη με τεράστια κυριαρχία στη Μεσόγειο. Εκεί επισκεφθήκαμε συγκινημένοι το περίφημο ελληνικό θέατρο, αλλά και στην Κατάνια νιώσαμε την ίδια περηφάνεια. Μπροστά μας βρέθηκε η Αίτνα που θέλησε να ενεργοποιηθεί εκείνη τη στιγμή και να μας παρουσιάσει ένα μοναδικό θέαμα: η καταπόρφυρη λάβα κυλούσε ποτάμι στις χιονισμένες της πλαγιές! Αφού διασχίσαμε τη χερσόνησο της Καλαβρίας περιηγηθήκαμε τη μεγαλοπρεπή πόλη εγκατάστασης του Πυθαγόρα, τον Κρότωνα και καταλήξαμε στην αρχαιότερη ελληνική αποικία της Κάτω Ιταλίας λίγα χλμ έξω από τη Νάπολη, την Κύμη, μέσω της οποίας διαδόθηκε το χαλκιδικό αλφάβητο, στους γηγενείς πληθυσμούς, που αποτέλεσε τη βάση του λατινικού. Θαυμάσαμε έργα και ιδέες των προγόνων μας που μέσα τους κλείνουν ανεκτίμητα πανανθρώπινα μηνύματα.

Περιηγηθήκαμε στα χνάρια της περιπλάνησης του Οδυσσέα, στα ίχνη των μεγάλων ελλήνων φιλοσόφων και μαθηματικών! Η ηλιόλουστη Σικελία μας περίμενε να δούμε ενεργά ηφαίστεια, αρχαίους ναούς, ισχυρές οχυρώσεις, επιβλητικά θέατρα, μουσεία, υπέροχες παραλίες, πολύχρωμες αγορές… Οι ελληνικές αποικίες, δυναμικές και δραστήριες, η καθεμία με τη δική της ταυτότητα και με τη δική της διαδρομή στην ιστορία, έθεσαν τις ψηφίδες τους στο πολύμορφο μωσαϊκό του ελληνικού πολιτισμού. Είχαμε την ευτυχία να γνωρίσουμε από κοντά δυο πολιτισμούς, τον Ελληνικό και τον Ιταλικό, εκεί όπου συνυπήρξαν αρμονικά και συγκεράστηκαν μέσα στον ιστορικό χρόνο δημιουργώντας καθοριστικές επιρροές και δεσμούς αιώνιους ανάμεσα στους δυο γειτονικούς λαούς. Όλοι εμείς, μαθητές και καθηγητές, εργαστήκαμε και ονειρευτήκαμε με αγάπη αυτό το ταξίδι που βιώναμε πριν καν επιβιβαστούμε. Γεμάτοι λοιπόν δημιουργικότητα, εμπειρίες, ανεξίτηλες αναμνήσεις, επιστρέφουμε πιο έμπειροι πλέον, αλλά συγχρόνως και πιο συνειδητοποιημένοι πολίτες ενός κόσμου δίχως πολιτισμικά σύνορα. Το πρόγραμμά μας θα συνεχιστεί το σχ. έτος 2013-2014• σειρά μας τώρα να φιλοξενήσουμε και να ξεναγήσουμε τους Ιταλούς φίλους μας στον δικό μας αξιοσέβαστο τόπο.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι μαθητές/τριες: Αφροδίτη Αγαπάκη, Μαρία Αθανασάκη, Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, Ελένη Ανδρεαδάκη, Γρηγόρης Ανδρουλιδάκης, Μαργαρίτα Αποστολάκη, Αθηνά Αρχαύλη, Χριστίνα Αστρινάκη, Μάρκος Βαγιωνάκης, Μαρία Βαμβουκάκη, Μηνάς Βιτσαξάκης, Απόστολος Βούλγαρης, Ελένη Βουλγαρίδη, Ιωάννης Γερώλυμος, Μαρία Γκολέμη, Δημοσθένης Παλιοκώστας, Νικόλαος Παπαδάκης, Χαράλαμπος Προκοπάκης, Σοφία Σπινθάκη, Γεώργιος Σταυρουλάκης.

Επίσης συμμετέχουν και οι καθηγητές/τριες: Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Βασιλεία Περυσινάκη, Κυριακούλα Σαριδάκη, Σπαθούλα Σδόνα, Βασιλική Σιδηροπούλου, Μαρία Τσαγκαράκη.
Συντονίστρια του προγράμματος είναι η καθηγήτρια Σπαθούλα Σδόνα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα του διευθυντή του 2ου Γυμνασίου κ. Εμμανουήλ Μαρκογιαννάκη.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα