Κόσμος | 08.07.2014

Στο έλεος της θεομηνίας βρίσκεται το νησιωτιό σύμπλεγμα Οκινάουα στην Ιαπωνία. Δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες είναι οι τραυματίες από τον τυφώνα Νεογκούνι.

Με τις ριπές ανέμου να φθάνουν έως και τα 216 χλμ την ώρα «χτύπησε» ο τυφώνας Νεογκούνι το νησιωτικό σύμπλεγμα Οκινάουα στην Ιαπωνία. Η κυκλοφορία έχει παραλύσει, σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες από δρόμους σχεδόν έρημους που πλήττονται από εξαιρετικά σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί εξαιτίας της «επέλασης» του τυφώνα, ενώ οι αρχές κάλεσαν περισσότερους από 500.000 ανθρώπους στα νότια νησιά να εγκαταλείψουν προληπτικά τις εστίες τους και να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε κοινοτικά κέντρα.

Ξύλινα σπίτια κατέρρευσαν εξαιτίας των ανέμων. Δέντρα που έχουν ξεριζωθεί και σπασμένα κλαδιά καλύπτουν σε πολλά σημεία το οδόστρωμα στην Οκινάουα, ενώ η θάλασσα έχει εισβάλει στη στεριά με τα κύματα να φθάνουν έως και 14 μέτρα.

Σχολεία και επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά την Τρίτη. Όλες οι πτήσεις από και προς την Οκινάουα ματαιώθηκαν, όπως και τα δρομολόγια επιβατικών πλοίων. Πτήσεις αναμένεται να ακυρωθούν και την Τρίτη.

Ο τυφώνας κατευθύνεται πλέον προς τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και εξασθενεί.

«Πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση, που ενέχει ενδεχομένως έναν τεράστιο κίνδυνο, και ελπίζουμε ότι οι πολίτες θα βρίσκονται σε ασφαλείς τοποθεσίες εάν ακολουθήσουν τις συμβουλές των τοπικών αρχών» δήλωσε στέλεχος της Μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, όπως μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ. Ένας άνδρας 62 ετών έχασε την ζωή του στα ανοικτά του Κοσί, στα βορειοανατολικά της πληγείσας περιοχής, καθώς και ένας ψαράς 81 ετών στη γειτονική επαρχία Κουμαμότο.

Ο Νεογκούρι, η διάμετρος του οποίου εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, θα συνεχίσει αργά την πορεία του προς τα βόρεια και κατόπιν προς τα ανατολικά, με τους ανέμους που τον συνοδεύουν να φθάσουν το μέγιστο έως τα 250 χιλιόμετρα την ώρα.

Άνεμοι τέτοιας σφοδρότητας εμποδίζουν ο,τιδήποτε να σταθεί όρθιο και μετατρέπουν οποιοδήποτε αντικείμενο σε επικίνδυνο «βλήμα».

 

πηγή: in.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα