Υγεία | 30.01.2016

Tο 50% των ανθρώπων που παθαίνουν ρήξη ανευρύσματος, πεθαίνουν επί τόπου

Την επιτακτική ανάγκη να ενταχθεί στον προληπτικό έλεγχο του γενικού πληθυσμού, σε ηλικίες άνω των 20 και να γίνεται ανά δεκαετία, η μαγνητική αγγειογραφία, για τον εντοπισμό ανευρύσματος εγκεφάλου, επισημαίνει ο νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ της Τάνιας Μαντουβάλου.

Όπως αναφέρει o κ. Παπανικολάου, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει μία σαφής αιτιολογία ή προδιαθεσικός παράγοντας για την δημιουργία του, ωστόσο υπάρχει κάποια πιθανολογούμενη οικογενειακή προδιάθεση στους άντρες, που έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με ιστορικό ανευρύσματος. Ο γνωστός νευροχειρουργός τονίζει ακόμη, ότι η ομάδα του πληθυσμού που είναι κάπως πιο ευάλωτη, είναι άντρες που έχουν και άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες, για την ανάπτυξη αγγειακής νόσου, όπως αρτηριακή υπέρταση, ή κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα.

Τα νούμερα πάντως μιλούν από μόνα τους, για την σοβαρότητα της νόσου, αφού το 50% των ανθρώπων που παθαίνουν ρήξη ανευρύσματος, πεθαίνουν επί τόπου. Από το υπόλοιπο 50%, οι μισοί φτάνουν στο νοσοκομείο σε κώμα, με αυξημένο ποσοστό θνητότητας ή αναπηρίας και μόνο ένα 25% φτάνει στο νοσοκομείο σε καλή κατάσταση. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η δεύτερη αιτία αιφνίδιου θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα