Κόσμος | 30.04.2015

Ο ίδιος ο δάσκαλος τον αποθάρρυνε από το να γίνει τζουντόκα, καθώς το μεγάλο του ύψος (σχεδόν 1.90 μ.) θα στεκόταν εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση.

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ένας ψηλόλιγνος Σαουδάραβας νεαρός μπαίνει σε ένα γυμναστήριο στη πρωτεύουσα Ριάντ και ζητάει να μιλήσει με τον Ταϊβανέζο σενσέι (δάσκαλο) του τζούντο Τζίμι Γου.

«Θέλω να με μάθεις τζούντο», λέει στον Γου ο 25χρονος νεαρός που ονομάζεται Οσάμα.

Σύμφωνα με τον Τζίμι Γου, ο Μπιν Λάντεν υπήρξε ένας απ’ τους δεκάδες μαθητές του, όσο καιρό δίδασκε το άθλημα στη Σαουδική Αραβία, δηλαδή μεταξύ 1981-1991.

Ο νεαρός Οσάμα αρχίζει να προπονείται με τους υπόλοιπους με την προοπτική να γίνει κι αυτός ένας επιτυχημένος τζουντόκα. 

Μάλιστα, ο Γου θυμάται ένα περιστατικό από τον καιρό που τον είχε μαθητή του: «Μια μέρα η σύζυγος μου επισκέφτηκε τον χώρο των μαθημάτων. Όταν την είδαν οι υπόλοιποι μαθητές, τη χαιρέτησαν ευγενικά. Όμως ο Οσάμα προσβλήθηκε από την παρουσία της και μου είπε πως "δεν είναι χώρος για γυναίκες αυτός", ζητώντας μου λίγο έως πολύ να μην ξανάρθει».

Τελικά, ο Μπιν Λάντεν σταμάτησε να παρακολουθεί μαθήματα το 1984.

Ο ίδιος ο Γου τον αποθάρρυνε από το να γίνει τζουντόκα, καθώς το μεγάλο του ύψος (σχεδόν 1.90 μ.) θα στεκόταν εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση.

Πέντε χρόνια μετά, στα μέσα του 1989, ίδρυσε την Αλ Κάιντα. Μπορεί να μην άλλαξε τον ρου της ιστορίας του τζούντο, αλλά σίγουρα άλλαξε τον ρου της ιστορίας του 21ου αιώνα.


Πηγή: in.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα